A apărut un nou lac în Deltă. Fenomenul care duce la formarea de noi locuri de cuibărit pentru păsări și de reproducere a peștelui

0
Publicat:

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării“ anunță că în Delta Dunării a apărut un nou lac, în zona Dranov. Specialiștii spun că fenomenul duce pe de o parte la eliberarea carbonului activ, dar și la formarea de noi zone de reproducere a peștelui.

Noul lac FOTO Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării“
Noul lac FOTO Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării“

Cercetătorii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării“ explică fenomenul: „Incendierea stufului la cote mici ale apei produce aprinderea turbei din Delta Dunării, care poate arde zile sau chiar săptămâni. Un caz în acest sens, a fost observat în sezonul de toamnă-iarnă, pe meandra, vis-a-vis de Dranov 2. Astfel, se formează japșe ori gropi și în funcție de cât de adânc arde turba, japșa se poate mări sau poate fi invadată înapoi de stuf“.

image

Influențele acestui fenomen pot fi atât de natură negativă dar și pozitivă. Pe de o parte se eliberează mult carbon captiv, însă, pe de altă parte, se formează și locuri de reproducere a peștelui și a multor specii de păsări, precum corcodei, lebede, gâște și multe specii de rațe și lișițe.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite