Caii din Delta Dunării au fost numărați oficial. Câte animale trăiesc libere în rezervație

0
Publicat:

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) alături de alte organizații de profil au reușit să numere, în cursul lunii februarie, caii care trăiesc în libertate pe teritoriul rezervației.

Cai sălbatici în Delta Dunării FOTO: ARCA
Cai sălbatici în Delta Dunării FOTO: ARCA

Pe fondul multor discuții referitoare la un plan de măsuri concrete cu privire la caii care trăiesc în libertate în Delta Dunării, ARBDD împreună cu VF-Vier Pfoten, ARCA – Animal Rescue & Care și WRC – Wilderness Research and Consultancy au efectuat în cursul lunii februarie a acestui an o evaluare a numărului total de cai și zonele de distribuție a acestora pe teritoriul Rezervației.

„Este cel mai mare efort depus până în prezent pentru identificarea într-un singur moment a cailor liberi din Rezervația Biosferei Delta Dunării, prin metode științifice validate și prin metode independente (numărare cu specialiști și observatori precum și materiale video geocodate)”, anunță ARBDD.

Pentru numărarea cailor a fost folosită metoda survolului aerian cu elicopterul pentru a asigura acoperirea întregii zone de studiu de la o înălțime adecvată pentru a permite identificarea și numărătoarea cât mai precisă.

În cursul celor 6,5 ore de zbor a fost parcursă o distanță de 839,8 de kilometri și au fost observați 1.926 de cai în 16 zone monitorizate.

„Zona cea mai populată cu cai este Grindul Letea – 915 exemplare. Având în vedere că survolul din anul 2019 a identificat un număr de 444 de cai în această zonă, populația lor este în evidentă creștere”, spun cei din ARBDD.

Părerea specialiștilor este că managementul populațiilor de cai prin bune practici de control al reproducției, pe o perioadă extinsă și pentru toată zona protejată, poate asigura rezultate optime și o reducere a impactului potențial asupra habitatelor naturale cu caracter endemic, cum este cazul Zonei Strict Protejate Pădurea Letea. 

Gabriel Marinov, guvernatorul Deltei Dunării,  a explicat pentru „Adevărul” că trebuie făcută o analiză din trei puncte de vedere a acestei probleme: modul în care rumegătoarele mari (caii și vacile) pot influența negativ anumite habitate (în special zonele strict protejate); angajamentul României privind problema eradicării anemiei infecțioase; controlul și evidența animalelor.  

Nu dispar caii din Delta Dunării. Trebuie să vorbim și de interesul turistic deosebit adus de aceste animale. Sunt deja zone consacrate cu cai ținuți în semisălbăticie”, spune Gabriel Marinov.  

TulceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite