FOTO Record: un stol de peste 11.000 de raţe cu ciuf, observate în zona Lacului Lumina din Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raţa cu ciuf FOTO Mihai Baciu
Raţa cu ciuf FOTO Mihai Baciu

Specialiştii Societăţii Ornitologice Române (SOR) au fost surprinşi de numărul mare de raţe cu ciuf (Netta rufina) care au fost observate pe Lacul Lumina (în Delta Dunării, zona Caraorman). Nu mai puţin de 11.400 de păsări se aflau într-un singur stol. Este o premieră, spun cei de la SOR, pentru că din 1970 nu a mai fost observat un stol compact de asemenea dimensiuni.

Raţa cu ciuf, o pasăre extrem de frumoasă, a fost văzută de către reprezentanţii Societăţii Ornitologice Române, Sebastian Bugariu şi Cirprian Furtună, împreună cu rangerii ARBDD.

„Am avut o monitorizare comună, a SOR şi ARBDD, a efectivelor de păsări care iernează în Delta Dunării. Este vorba despre o numărătoare pe care noi o numim mid-winter count şi care se face undeva la mijlocul lunii ianuarie. Stolul de raţe cu ciuf a fost văzut pe data de 20 ianuarie 2013“, spune Eugen Petrescu, din cadrul SOR (fililala Tulcea).

Raţa cu ciuf este o pasăre scufundătoare, care se hrăneşte cu microorganisme de pe fundul apei.

De ce apar aceste stoluri foarte mari

Nu este prima dată când specialiştii SOR observă stoluri mari de păsări în Delta Dunării, mai ales în aceste perioade. Până acum au vor observate stoluri de câteva mii de păsări, ceea ce s-a întâmplat în ianuarie fiind un record.

Eugen Petrescu explică de ce apar aceste grupări mari de păsări în iarnă. „Pentru că lacurile sunt îngheţate, păsările se adună toate în zonele în care nu a venit încă îngheţul şi unde încă mai pot găsi de mâncare. Lacul Lumina, fiind mai adânc, a păstrat, cel mai probabil mai multe microrganisme ce constituie hrană pentru aceste raţe“.

Conform  site-ului chettusia.com, raţa cu ciuf  este una dintre cele mai colorate raţe din România: penajul este roşu aprins la cap, brun pe spate, negricios pe guşă, pântece şi coadă. Femelele sînt în general cafenii.

Cârdurile de raţe cu ciuf sunt foarte numeroase primăvara, în trecere spre locurile de cuibărit dinspre vestul şi nordul Europei, în Asia centrală şi de vest, iar toamna spre cele de iernat. Duce o viaţă ascunsă, iar masculii după împerechere, îşi pierd frumoasele culori ale penajului şi ale ciocului. Iernează în nordul Mării Mediterane, în Delta Nilului şi India.
 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite