FOTO Paştele în Delta Dunării. Turiştii sunt aşteptaţi cu delicatese tradiţionale, poveşti pescăreşti la foc de tabără şi plimbări pe apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii care vor petrece sărbătorile pascale în Delta Dunării sunt aşteptaţi cu gusturile mării în farfurie, cu poveşti pescăreşti la foc de tabără şi cu plimbări în ţinutul sălbatic, printre nuferi şi păsări care îmbracă penajul de nuntă.

La Complexul Cormoran din satul Uzlina din Delta Dunării, oferta este de patru zile şi trei nopţi, în perioada 17 – 21 aprilie. Turiştii sunt preluaţi de la Murighiol şi cazaţi în hotel sau la pensiuni. Pe lângă masa tradiţională, compusă din ouă roşii, drob de miel, friptură şi stufat de miel, cozonac cald proaspăt scos din cuptor, organizatorii au pregătit alte distracţii. Turiştii pot merge la plimbări în aer liber pe digul de apărare al satului Uzlina, unde vor fi însoţiţi de un ghid.
După mesele copioase, oamenii pot înota în piscină sau vor putea juca tenis de masă şi de câmp, biliard sau vor lua primele ore de echitaţie. Cine optează pentru o cameră single achită 750 de lei de lei, o cameră dublă – 570 de lei, iar o cameră triplă – 540 de lei. Copiii sub 6 ani au gratuitate la cazare în camera părinţilor şi la transfer, iar pentru copiii între 7 şi 12 ani, care se cazează cu părinţii într-o camera triplă, preţul este 270 lei.

Cornel Găină, patronul complexului, spun că s-au închiriat mai mult de jumătate dintre spaţiile de cazare pentru această perioadă a anului, printre ei aflându-se şi câţiva străini. De altfel, complexul este deschis de aproape două luni. În fiecare week-end, la Cormoran vin 60 de persoane dornice de relaxare în inima deltei.

image

Specialităţi de peşte FOTO Delta Danube Resort

Clacă pescărească la Crişan

La complexul Danube Delta Resort & Hotel Plutitor GGGociman din Crişan, inima Deltei, turiştii sunt aşteptaţi în camere cu daruri de la Iepuraş. Pe durata celor patru zile de sărbătoare (18 – 21 aprilie), cei care aleg această destinaţie vor fi răsfăţaţi cu cele mai alese soiuri de peşte. Turiştii vor fi martorii pregătirii borşului de peşte şi vor vedea cât de greu trage peştele. Pâinea şi sarea, cu care sunt întâmpinaţi, de obicei oaspeţii, vor fi înlocuite de tarte cu icre de ştiucă. Pe parcursul minivacanţei, clienţii complexului vor participa la o „Clacă pescărească“, unde oamenii bălţii vor face demonstraţii de curăţat şi gătit peşte în mijlocul naturii, pentru că „nimic nu se compară cu peştele prins de tine, copt pe tablă şi transformat în saramură la botu bălţii“, spun organizatorii.

Ritualul preparării borşului de peşte

Totodată, turiştii vor participa la ritualul scoaterii peştelui din vintrele pescăreşti sau vor vedea cum se prepară un borş pescăresc.
„Când localnicii spun peşte, înseamnă tot peştele Deltei, deodată. Pentru că gustul formidabil al borşului pescăresc îl dă tocmai varietatea de peşte care se fierbe în ceaun. Neapărat în ceaun cu pirostrie“, este oferta organizatorilor.
În deltă, peştele se mănâncă cu dichis: mai întâi, se scot peştele şi legumele şi se servesce obligatoriu cu pastă de usturoi. Abia când eşti sătul se serveşte în blide zeama în care a fier peştele.
Pe mesele boierilor vor mai sta malasolcă (mâncare tradiţională cu ştiucă), crap pescăresc în solzi la proţap, plachie de peşte cu mămăligă, ştiucă umplută, chifteluţe din peşte cu mac şi susan, gujoane de şalău cu maioneză  picioruşe de pui de baltă pane, plăcintă dobrogeană.

image

Caii sălbatici din Letea

Excursie în oraşul piraţilor

Turiştilor nu le sunt răsfăţate numai papilele gustative, astfel că sunt programate mai multe plimbări cu bărcile cu motor sau caiacul pe salba de lacuri dintre Crişan şi Mila 23, pe lacurile şi canalele din împrejurimi sau în jungla Deltei - Pădurea Letea, zona protejată, care va fi vizitată cu căruţele trase de cai, unde vor putea fi admirate lianele încolăcite printre trunchiurile de copaci şi cai liberi zburdând pe dunele de nisip. O altă excursie este planificată la Sulina, oraşul marinarilor şi al piraţilor.
În ultima seară, petrecerea se va încheia cu un foc de tabără, unde se vor spune poveşti pescăreşti.
Un loc în camera standard costă în regim all inclusive 328 de euro de persoană, în cameră deluxe – 348 de euro, iar în apartament 308 euro de persoană. Două nopţi de cazare sunt gratuite pentru această perioadă şi se acordă o reducere de 50% pentru copiii cu vârste de până la 14 ani care sunt cazaţi în camere cu părinţii.

Cine va lua lumină de Înviere de la Hotel Sunrise din Delta Dunării, situat pe malul drept al canalului Sulina, la 50 de kilometri de Tulcea, preţul este de 360 lei persoană pentru patru zile. Cazarea se va face în 28 de camere duble în hotel şi 46 de camere duble în satul pescăresc. Pentru copiii cu vârste până la 7 ani, cazaţi în camera cu părinţii fără pat suplimentar, nu se achită nici un leu.
În deltă sunt programate mai multe excursii. Cele mai lungi, de trei ore şi jumătate – patru ore, costă 380 de lei.



Plimbare în Deltă FOTO Hotel plutitor Anastasia

Înviere la lumina lumânării

Dacă doriţi să fiţi şi mai aproape de natură, puteţi opta pentru o minivacanţă pe hotelul plutitor Anastasia. Turiştii vor merge la slujba de Înviere la biserica din Murighiol cu bărcile. „Va fi o plimbare superbă, noaptea, pe Dunăre, la lumina lumănărilor“, dau asigurări organizatorii.
A doua zi, este programată o plimbare în deltă, unde vor fi admirate vegetaţia crudă şi păsări în penaj de nuntă, care tocmai s-au întors din ţările calde.
Seara, va avea loc o cină pescărească la lumina lumănărilor. Pretul acestui sejur este de 450 lei de persoană.

Plimbare cu barca cu vâsle

La pensiuni, preţurile sunt mai accesibile. Cine doreşte să petreacă Paştele la Pensiunea Delta Travel - Mila 23 plăteşte 85 de lei noapte, iar la pensiunea Dunarea Veche Mila 23 tariful este de 80 lei persoană pe noapte.
Oferta Casei Pescarilor din Jurilovca este de 550 lei/persoană şi cuprinde trei nopţi de cazare, cu mic dejun, prânz şi cină incluse pe toată perioada sejurului,  şi o barcă cu vâsle pusă gratuit la dispoziţia turiştilor  pentru pescuit şi plimbări pe canalele Deltei.

image

Vă mai recomandăm:

Delta Dunării fierbe în aşteptarea prinţului Charles

FOTO Grigore Antipa, călător în Delta Dunării. Marele savant s-a implicat în ajutorarea pescarilor din Jurilovca

FOTO Deşeurile din Delta Dunării devin obiect de decor



 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite