„Festivalul Borșului Lipovenesc“ la Jurilovca. Peste 40.000 de porții vor fi oferite gratuit participanților

0
0

Festivalul Borșului Lipovenesc are loc în weekend-ul 27-28 august la Jurilovca, Tulcea. Organizatorii au pregătit peste 40.000 de porții de borș pentru cei care vor veni la eveniment.

Jurilovca este poarta de intrare în Delta Dunării, iar festivalul cu tradiție se va desfășura în portul turistic.

Festivalul Borșului Lipovenesc FOTO Primăria Jurilovca
Festivalul Borșului Lipovenesc FOTO Primăria Jurilovca

Jurilovca își așteaptă în zilele de 27 și 28 august oaspeții cu bucate tradiționale. La mare cinste va fi borșul de pește. Peste 40.000 de porții vor fi oferite gratuit participanților la festival. 

În cele două zile de sărbătoare vor urca pe scenă Delia, Elena Gheorghe, Marcel Pavel, Radu Captari, Georgiana Lepădat. Vor evolua ansamblurile Landâș din Sarichioi, Cimbrișor din Isaccea, Diana Amelian și Alexandra Listrat, Băbăianca din Babadag, Baladele Deltei, Gjonda și Tanoufara din Tulcea, Juraveli și Reabinușca din Jurilovca.

Ce mai poți vizita în Jurilovca

Jurilovca este cea mai mare comunitate de pescari din Tulcea, dar şi un colţ de rai, unde drumeţul obosit de drum se poate desfăta cu minunăţiile naturii sau poate admira hainele viu colorate ale lipovenilor şi chipurile bărbaţilor acoperite cu barbă.

Localitatea a fost înfiinţată de ruşii lipoveni exilaţi de prin părţile Donului şi Nistrului la începutul secolului al XIX-lea. Ei au fost forţaţi să părăsească ţinuturile natale din cauza regulilor canonice impuse de Biserica Ortodoxă Rusă şi ţarul Petru cel Mare.

Odată ajunşi în Jurilovca, puteţi explora lagunele Goloviţa şi Razim (cel mai mare lac din ţară) sau puteţi păşi pe urmele primei colonii greco-romane de pe teritoriul ţării noastre, la Capul Doloşman. Cetatea se numeşte Orgame sau Argamum (numele grecesc, respectiv latin al cetăţii). În zonă s-au descoperit patru bazilici palaocreştine, dar şi cel mai vechi mormânt grecesc. Cea mai mare parte a cetăţii se află sub pământ.

Capul Doloșman FOTO Primăria Jurilovca
Capul Doloșman FOTO Primăria Jurilovca

Nu rataţi o plimbare până la Gura Portiţei, unde puteţi ajunge cu ambarcaţiunile localnicilor. Plecările se fac din miniportul turistic.

Tradițiile, păstrate cu sfințenie

La Jurilovca, tradițiile se păstrează din generație în generație. Casele au fațadele colorate în albastru și alb, iar casele au acoperișuri de stuf. Aproape fiecare locuință are o baie lipovenească separată de casă. Regula lipovenilor este ca vârstnicii să poarte barbă. „Dacă la bărbații tineri ea nu se mai aplică, cei în vârstă trebuie să fie pregătiți pentru drumul cel lung. Bărbații nu au voie să se bărbierească, pentru ca moartea să nu cumva să te prindă fără barbă“, explică un localnic.

Tradiţiile sunt sfinte în biserică: femeile trebuie să intre în Casa Domnului doar în costum tradițional. În zilele de post, ele trebuie să poarte haine mai cernite, iar în restul timpului - veșminte viu colorate.

Tulcea


Ultimele știri
Cele mai citite