Efemeridele sau Rusaliile, insectele din Delta Dunării care trăiesc o zi. Spectacolul supraviețuirii VIDEO

0
Publicat:

Un fenomen spectaculos a fost observat, și în acest an, în Delta Dunării, unde au apărut Rusaliile, insectele care trăiesc doar o singură zi, cât să își perpetueze specia.

Rusaliile, cel mai inedit spectacol din Delta Dunării. Sursa : Universitatea Ecologică București
Rusaliile, cel mai inedit spectacol din Delta Dunării. Sursa : Universitatea Ecologică București

Apele canalurilor din Delta Dunării s-au umplut, zilele acestea, la început de iunie, de milioanele de efemeride, numite astfel pentru că ies din apă doar pentru o singură zi, că să se împerecheze, apoi mor, servind drept hrană peștilor și păsărilor din Delta Dunării. Acest lucru se întâmplă an de an în perioada de Rusalii, tocmai de aceea insectele cu un comportament atât de ciudat au fost denumite popular că și sărbătoarea.

Delta este unicul loc din țară unde mai poate fi observat acest fenomen. Cândva erau și în alte zone, însă au dispărut.

„În urmă cu 50 de ani, în perioada sărbătorii Rusaliilor avea loc un fenomen mai puțin obișnuit, din apele Dunării, mai ales sectorul Cazanelor, ieșeau roiuri uriașe de insecte alburii, diafane care trăiau doar câteva ore, destul cât să se împerecheze și să depună ouăle.

Odată îndeplinită misiunea perpetuării speciei, milioanele de exemplare își sfârșeau existența efemeră. Oamenii le-au observat și le-au numit rusalii, zborul lor lent, pe deasupra apelor invocând parcă pogorârea sfântului duh.

Rusalia, denumită științific Palingenia longicauda, face parte din ordinul de insecte Ephemeroptera (aripi efemere), grup arhaic ce trăiesc, sub formă de larve, mai ales în apele repezi și curate de pe toate continentele.

Ele reprezintă doar o rămășiță a insectelor ce populau acum multe milioane de ani apele continentale. În România trăiesc vreo 70 de specii și prezența larvelor în râuri semnifică o anumită calitate a apei.

Rusaliile au dispărut din Dunăre și din alte râuri interioare că urmare a construirii barajelor, acestea determinând variații ale nivelului apelor care au fost fatale larvelor ce-și săpau galerii în malurile argiloase.

În 1970 a fost văzută ultima roire a rusaliilor în perimetrul actual al barajelor de la Porțile de Fier. Ele constituiau hrană preferată a singurului sturion care nu migrează în mare - cega”, scriu reprezentanții Universității Ecologice din București pe Facebook.

„Anul acesta fenomenul nu este atât de spectaculos precum cel de anul trecut. Pur și simplu, anul trecut am văzut pentru prima dată așa ceva: canalul Sulina, de la vărsare până după localitatea Crișan din Delta Dunării era plin, efectiv plin de aceste viețuitoare care zburau deasupra apei, de parcă erau un fluviu. A fost ceva magic”, a declarat Daniel Ilușcă, președintele Asociației Patronale din Turism Delta Dunării.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite