Crabul albastru, o specie invazivă nouă în Delta Dunării. Este considerat „un prădător oportunist”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ihtiologii au înregistrat o nouă specie de crab în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD), specia fiind considerată invazivă, cu posibil impact însemnat asupra faunei de moluşte locale, potrivit Agerpres.

Crabul albastru. FOTO researchgate.net
Crabul albastru. FOTO researchgate.net

Anunțul a fost făcut de specialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), după publicarea lucrării ştiinţifice semnate de Aurel Năstase, Ştefan Honţ, Marian Iani şi Marian Paraschiv pe researchgate.net.

„Una dintre cele mai invazive 100 de specii din zona mediteraneeană”

Prima semnalare a crabului albastru, Callinectes sapidus, pe coasta marină românească a Deltei Dunării datează din decembrie 2022, potrivit cercetătorului Aurel Năstase.

„Această înregistrare fusese anticipată de oamenii de ştiinţă din Bulgaria şi România de la sud de RBDD, care au înregistrat specia în urmă cu mai bine de 20 de ani, semnalând prezenţa speciei în partea bulgară şi românească până în dreptul localităţii Constanţa. Sunt necesare studii aprofundate pentru a determina impactul acestei specii asupra faunei Deltei Dunării, ştiind că specia este un prădător oportunist, care preferă moluştele şi una dintre cele mai invazive 100 de specii din zona mediteraneeană, inclusiv Marea Neagră", se arată în anunţul INCDDD.

Specialiştii INCDDD au anunţat anul trecut că în Delta Dunării au descoperit un nou crustaceu, crevetele de apă dulce, specia tot mai des întâlnită în rezervaţie provenind cel mai probabil dintr-o fermă de acvacultură din Ucraina şi putând deveni o resursă naturală exploatabilă de localnici.

TulceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite