Escapadă de o zi în Delta Dunării. Diferența dintre o excursie pe cont propriu și una organizată de o agenție VIDEO
0Delta Dunării, unică în Europa, a atras dintodeauna turiștii care vin aici pentru o pauză în inima sălbatică a Dobrogei, într-un decor unic.

Anual, Delta Dunării găzduiește zeci de mii de turiști, atât români cât și străini. Vin aici pentru oazele de liniște, pentru peisajele fără egal, pentru fotografiile cu fauna și flora sălbatică dar și pentru plăcerea de a savura o masă tradițională pescărească cu tot ce poate fi mai bun, în căsuțele lipovenești pictate în albastru - azuriu.
Delta Dunării este potrivită și pentru un sejur de lungă durata dar și pentru o escapadă de o zi, dacă nu aveți mai mult timp la dispoziție.
Ziua pe canalele tăcute
Sunt agenții de turism care oferă excursii de o zi în Delta Dunării, cu plecare din Constanța.
„Transportul se face cu microbuz până la Murighiol de unde ne îmbarcăm în catamarane, sosim la resortul din Uzlina, pentru un savuros prânz pescăresc și apoi plecăm într-o croazieră privată pe lacurile și canalele Deltei. La întoarcere, mai petrecem câteva ore de relaxare în resort, pentru a încheia o zi perfectă înainte de întoarcerea în Constanța” a declarat Corina Martin, managerul agenției Mistral Tours.
Frumusețea Deltei Dunării este inegalabilă Sursa video “Perla” Sulina
Excursiile cu plecare din Tulcea au prețuri variate. De exemplu dacă doriți o plimbare pe canale și lacuri de doar două ore, plătiți mai puțin.
„De la Tulcea la Mila 23, cam două ore prețul pornește de la 100 de lei, tariful crește în funcție de durată. Pentru o zi întreagă, pe canale și lacuri până la Sulina, cu vizită în Pădurea Letea, prețul este de 250 de lei. În această ultima varianta de excursie, turiștii pot opta și pentru un prânz tradițional pescăresc, care costă 70 de lei, la un centru gastronomic autorizat din Delta Dunării ” a declarat Mihai Bazbanela, manager Linea Trips.
Escapadă pe cont propriu
Dacă doriți să nu fiți însă legați de un grup, puteți face o excursie pe cont propriu economisind și bani, puteți merge cu transportul public din Delta Dunării. Costă doar 20 de lei din Tulcea până la Sulina; dezavantajul este acela că drumul durează șase ore, însă abia vă puteți bucură în tihnă de peisaj. Alternativa o reprezintă navele rapide, care înjumătățesc acest timp, iar prețul este de 60 de lei de persoană, însă atenție întrucât acestea pleacă la ore fixe.
Masa turistului pofticios
Fiecare proprietar de pensiune din Delta Dunării este mai mult decât bucuros să primească turiști la masă. Preparatele se fac dimineața, în funcție de ce prind pescarii, iar prețurile sunt în medie cam la fel peste tot, în funcție de confortul restaurantului sau cantitatea preparatului.
„Ciorbele sunt cam 17-18 lei, storceagul 20- 30 lei, chifteluțele pescărești cu piure de cartofi-20- 28 lei, crapul prăjit 20-25 lei, calcanul prăjit 25 lei-30 lei. Avem și hamsie prăjită, proaspăt scoasă din mare, la 15- 28 lei, biban de mare 20-35 lei, crap pe varză 25-35 lei și saramură pescărească din Chefal prăjit la 30-40 lei” a declarat pentru “Adevărul” Dragoș Ioniță, administratorul pensiunii “Perla” din Sulina.
„Iar dacă va doriți să rămâneți peste noapte, prețul unei cazări este de 220 lei/ zi și dacă se dorește în regim de demipensiune se adaugă 100 lei/persoană/pe zi sau pensiune completă 160lei/zi/persoană. Sigur că în Sulina prețurile variază și turiștii se pot caza și la case tradiționale cu 100-150 lei/zi” ne spune Dragoș Ioniță.
Punctele de atracție în Delta Dunării
Lacul Razem, cu bogăția să de nuferi în sezon și coloniile de pelicani este unul dintre principalele puncte de atracție în Delta Dunării. Capul Doloșman și misterioasa cetate Orgame, scoasă la suprafață doar în proporție de 15 la sută, reprezintă alte puncte de atracție pentru turiști, ca și umbroasa pădure Letea.
La capătul călătoriei pe canalele întortocheate și umbroase va așteaptă tăcutul oraș Sulina, cândva nod comercial european, tărâm al legendelor cu pirați și străjuit de vechiul far, unde puteți vedea cel mai spectaculos apus de soare din Delta Dunării.