Cum acţionează tâlharii „de vară“: discută cu victima, o atacă din fugă sau profită de lipsa martorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul tâlhăriilor, mai mare în perioada verii FOTO Arhivă Adevărul
Numărul tâlhăriilor, mai mare în perioada verii FOTO Arhivă Adevărul

O geantă lăsată neglijent pe umăr, un portofel aşezat într-un buzunar nesecurizat, un telefon mobil scos pentru a face fotografii, bijuteriile purtate ostentativ, bagaje multe nesupravegheate pot deveni surse sigure de atragere a atenţiei infractorilor.

Studiile au indicat că cel mai des întâlnit mod de operare pe parcursul lunilor de vară este tâlhăria prin smulgere de obiecte aflate la vedere, fie că acestea sunt lănţişoare, telefoane mobile sau poşete.

Cum acţionează infractorii

1.    Distrag atenţia victimei sub diverse pretexte: i se cer date despre o anumită locaţie sau este întrebată cât este ceasul.
2.    Surprind victima: agresorul se apropie în fugă dintr-o direcţie din care nu a fost observat de victimă, smulge bunul vizat şi dispare.
3.    Profită de condiţiile favorizante oferite de anumite zone: agresorul urmăreşte victima pentru o perioadă mai lungă de timp, dar o atacă doar când aceasta ajunge într-un loc izolat.

Cum poţi evita astfel de infractori

1.    Fiţi permanent atenţi la ce se întâmplă în jur, evitaţi vorbitul la telefon, navigarea pe internet, mail, reţele de socializare atunci când vă deplasaţi pe stradă.
2.    Evitaţi deplasările în locuri izolate neînsoţiţi de o persoană de încredere, precum şi afişarea de obiecte de valoare în locuri publice;
3.    Fiţi prudenţi faţă de persoane necunoscute, care încearcă să vă abordeze sau să vă distragă atenţia.
4.    Dacă vă deplasaţi pe trotuarul unei străzi circulate, în apropierea zonei carosabile, ţineţi poşeta pe umărul opus străzii.
5.    Evitaţi consumul de alcool în exces.

Dacă aţi ajuns victima unei tâlhării

1.    Dacă sunteţi în spaţiu deschis şi există persoane în jurul vostru, strigaţi după ajutor.
2.    În acelaşi timp, reţineţi cât mai multe semnalmente ale agresorului: înălţime, conformaţie corporală, culoarea părului şi a ochilor, semne particulare, felul în care mergea sau vorbea, direcţia în care s-a îndreptat după comiterea faptei.
3.    Sunaţi imediat la Apelul de Urgenţă 112 pentru a anunţa Poliţia despre cele întâmplate.

Mai citiţi şi:

Tâlhărit în toiul nopţii, lângă discotecă: i-au furat portofelul în care avea 1.800 de lei

Bărbatul care a tâlhărit o bătrână din Agighiol a fost condamnat la aproape cinci ani de puşcărie

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite