Coşmarul locuitorilor Deltei Dunării, nevoiţi să se trateze singuri din lipsă de medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă foto - Călin Gavrilaş
Arhivă foto - Călin Gavrilaş

Mii de oameni care locuiesc în satele din Delta Dunării nu beneficiază de serviciile unui medic de familie care să locuiască în acele comune. Oamenii se tratează de cele mai multe ori singuri sau, în cazuri extreme, sună la 112 sperând să nu moară până ajunge ambulanţa la ei.

Chilia Veche, Ceatalchioi, Pardina, Crişan, C.A Rosetti sunt câteva comune în care nu există medic de familie. Toţi oamenii de aici îşi pot căuta un medic în cel mai apropiat oraş (Sulina sau Tulcea), ca să fie şi ei înscrişi pe listele cuiva. Unii o fac, alţii rămân în grija nimănui.

„În Delta Dunării urgenţele sunt asigurate prin 112. La capitolul asistenţă medicală primară, da, avem probleme”, spune Eugenia Vasile, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Tulcea. 

Medicii evită aceste comunităţi deoarece sunt izolate, accesul la ele se face doar pe apă, unele comune au locuitori puţini şi deplasarea între sate se face numai cu barca.

„Dumneavoastră aţi veni să staţi izolat într-un sat din deltă? Stăm fără medici, dacă acesta este sistemul în care trăim. Dacă ar veni un medic de familie la noi în zonă, să aibă grijă de trei sate (caraorman, Crişan Mila 23 n. red.), cu deplasare pe apă între ele, şi ar lua un salariu cât un asistent în UPU la Spitalul Judeţean Tulcea, ce credeţi că ar alege? Să stea izolat în deltă?”, întreabă Silviu Rahău, primarul comunei Crişan. Edilul nu-şi mai aminteşte exact de când comuna nu mai are un medic de familie. „Eu am 47 de ani. Când m-am născut era un medic de familie, iar de atunci nu a mai fost”, spune acesta.

Orice medic care are autorizaţie de liberă practică dată de Colegiul Medicilor şi vrea să-şi înfiinţeze un cabinet (sub forma CMI sau SRL) poate să facă demersurile necesare în localităţile cu deficit sau localităţile libere, iar Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Tulcea îl va lua în evidenţă. Toate comunele fără medici de familie sunt prezentate pe site-ul instituţiei.

Cum se descurcă oamenii din Deltă

Eugenia Vasile a explicat faptul că oamenii din aceste sate trebuie să se deplaseze cel puţin o dată într-un oraş din apropiere unde se pot înscrie pe lista unui medic de familie. „Apoi, dacă este o boală cronică stabilizată pot primi consultaţii de la distanţă. Avem acest avantaj în acest moment. Şi actele medicale se pot trimite prin sisteme electronice”, spune directorul CJAS Tulcea. Singura condiţie este ca oamenii deltei să aibă o adresă de mail sau acces la un telefon inteligent.

În general, locuitorii Rezervaţiei apelează la asistenţii medicali comunitari angajaţi de primării. Aceştia pot să ofere servicii de bază, să ia o tensiune, să facă o injecţie, să panseze şi altele. 

„În cazuri grave avem o ambulanţă pe apă care face puţin mai mult de o oră până la Tulcea. Când Dunărea este îngheţată se apelează la elicopterul SMURD”, spune Vasile-Dan Dicu, preşedintele Asociaţiei „Împreună pentru Chilia Veche”.

criza medici in delta dunarii

Ambulanţa comunei Crişan transportă pacienţii până la elicopterul SMURD foto: Silviu Rahău

Rămaşi fără medici de familie în satele lor, oamenii nu beneficiază nici de reţete compensate deoarece farmaciile nu sunt profitabile în locuri fără cabinete medicale. În plus, şi la farmacii trebuie să fie angajat un specialist cu studii superioare. În această situaţie, cei din deltă ştiu că trebuie să aibă stocuri de medicamente pentru a-şi alina suferinţa. Mai au varianta de a solicita medicamente de la asistenţii medicali sau suportă durerea până pot ajunge la o farmacie de la oraş.

„Când vin turiştii, şi apar probleme, dăm din colţ în colţ. O oră şi jumătate face până la noi ambulanţa pe apă. Aerian, elicopterul SMURD ajunge mai repede dacă sunt condiţii să poată zbura”, spune primarul din Crişan.

Ce soluţii există

Administraţiile locale au accesat diferite finanţări prin care au construit dispensare medicale, inclusiv spaţii unde medicii pot locui cu familiile, au dotat cu aparatură cabinetele, au creat condiţii pentru ca orice doritor să găsească la ei locul propice pentru a-şi exercita meseria. Doar că nimeni nu vine.

La Chilia Veche, comună cu 2.000 de locuitori, primăria are în proprietate două apartamente, unul pentru locuit, altul pentru cabinetul medicului de familie. Cabinetul este dotat şi cu un aparat ecograf. Ca să atragă medici în zonă, administraţia percepe o chirie modică pe aceste spaţii: 1 euro/metru pătrat pe an. „Nu suntem atractivi. Noi credem că poate medicii nu ştiu despre aceste zone”, spune Vasile-Dan Dicu. Situaţia este similară şi la Crişan sau Ceatalchioi.

Directorul CJAS Tulcea a arătat că o soluţie ar putea fi cea a deschiderii unor puncte de lucru în aceste comunităţi. Cu alte cuvinte, medici de familie din alte zone să vină în deltă şi să ofere consultaţii timp de 10 ore pe săptămână.

Primarii susţin că statul român ar trebui să-i stimuleze şi mai mult pe medicii care aleg să trăiască în locuri izolate. În acest moment, medicii de familie care şi-ar deschide cabinete în deltă ar beneficia de un spor de 200% oferit de stat.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Câinii fără stăpân, o problemă pentru locuitorii de la sate. Soluţia găsită de primarii din Tulcea

Noul guvernator al Deltei: „Şmecherul e foarte greu de prins, noi avem motoare de 100 de cai putere, iar el de 300“

Podeţele spre nicăieri din Mahmudia trebuie desfiinţate. Primăria a găsit o nouă explicaţie pentru ele

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite