Cinci minunății din Delta Dunării, pe care n-ai voie să le ratezi. Se poate ajunge la ele doar cu barca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezervația Biosferei Delta Dunării, patrimoniu UNESCO, a devenit în ultimii ani o atracție de top. Oamenii locului spun că delta are câteva locuri pe care orice turist trebuie să le viziteze.

Delta Dunării FOTO: Pixabay
Delta Dunării FOTO: Pixabay

Dacă ajungi în Delta Dunării, nu trebuie să ratezi cinci locuri deosebite. Eduard Acsente, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi din rezervație, ne dezvăluie care sunt aceste locuri nu înainte de a avertiza că turiștii pot vizita doar anumite trasee, bine stabilite.

Insula Sacalin, situată la gura brațului Sfântu Gheorghe, este prima recomandare făcută de ghid. Insula este locul de odihnă a multor colonii de pelicani, iar turiștii vor putea observa pe această fâșie de uscat nu mai puțin de 95 de specii de păsări cuibăresc aici.

Insula Sacalin FOTO: Dragoș Asaftei
Insula Sacalin FOTO: Dragoș Asaftei

„A apărut din cauza depunerilor aluvionare ca o limbă de pământ. Astăzi este aproape o peninsulă, mai are foarte puțin și se va uni cu uscatul. Acum este lungă de 40 de kilometri și este unul dintre cele mai exotice locuri, plin de pelicani care nu cuibăresc. Au fost văzuți și flamingo, fiind un loc propice pentru odihna păsărilor din timpul migrației”, explică ghidul.

Insula Sacalin FOTO: Eduard Acsente
Insula Sacalin FOTO: Eduard Acsente

În urmă cu peste un secol şi jumătate, în jurul anilor 1860, un punct a apărut în zare, în Marea Neagră, în dreptul braţului Sfântu Gheorghe, la o distanţă de doi kilometri de ţărm. Acum, limba de pământ măsoară peste 21.000 de hectare. Iniţial, peninsula Sacalin era formată din două insule mai mici: Sacalinu Mare şi Sacalinu Mic. Însă, cu timpul, cele două s-au unit.

Un alt loc ce nu trebuie ratat este Pădurea Caraorman, „sora geamănă” a Pădurii Letea. Aici vei putea admira un stejar bătrân de aproximativ 750 de ani, iar excursia ta prin cele 2.800 de hectare de pădure va fi una deosebită.

Deși seamănă cu Letea, traseul de vizitare este unul prin interiorul pădurii, ceea ce oferă mai multă consistență unei excursii deoarece. La Letea sunt anumite trasee foarte scurte prin pădure”, explică Eduard Acsente.

Pădurea Caraorman FOTO: Eduard Acsente
Pădurea Caraorman FOTO: Eduard Acsente

Pădurea Caraorman (2.250 de hectare) ocupă partea centrală a grindului cu același nume, grind de origine marină ce cuprinde cele mai dezvoltate şi reprezentative dune denudate din deltă.  

Extremitatea sudică a pădurii păstrează exemplare monumentale de stejari, cu diametre între 4,20 - 4,70 metri. Ca şi în pădurea Letea, asociaţiile vegetale găzduiesc animale nevertebrate, îndeosebi insecte, şi vertebrate-mamifere. Ca avifaună, pădurea găzduieşte îndeosebi vulturul codalb şi corbul.

Pădurea Letea este unul dintre cele mai importante puncte de atracţie turistică, fiind aşezată pe grindul cu acelaşi nume, unul dintre cele mai vechi grinduri ale deltei. A fost pusă sub ocrotire încă din anul 1930, devenind rezervaţie naturală în anul 1938. Pădurea este alcătuită, în principal, din stejarul de luncă, stejarul brumăriu, plopul alb, plopul negru, frasinul de luncă, frasinul de baltă, teiul alb, ulmul şi foarte rar arinul negru. Abundenţa plantelor căţărătoare conferă pădurii un aspect subtropical.

Eduard Acsente este și un cunoscut bucătar FOTO: Arhiva personală
Eduard Acsente este și un cunoscut bucătar FOTO: Arhiva personală

Turiştii care ajung în această zonă pot astfel vedea și frumoasele case din Letea, dunele mari de unde se pot observă fâşiile de pădure şi de deşert, dunele mici, caii sălbatici ai deltei sau Târla Popii, unde sunt stejarii bătrâni, vechi de secole.

Un alt punct de atracție îl reprezintă salba de lacuri Bogdaproste-Trei Iezere-Rădăcinos, din apropierea Milei 23. „Este un traseu care pleacă din Dunărea Veche - Mila 23 și iese în brațul Ceamurlia, tot pe Dunărea Veche. Toate lacurile unde este voie să pătrundă turiștii sunt extraordinare, în zonele lor putem vedea foarte multe păsări, dar salba Bogdaproste-Trei Iezere-Rădăcinos este deosebită”, asigură Eduard Acsente.

Nu în ultimul rând, turiștii sunt sfătuiți să viziteze localitatea Chilia Veche, aici aflându-se biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, construită începând cu anul 1897, cu turnurile din față înalte de 42,5 metri, iar cele din spate de 37,5 metri. Biserica păstrează încă urmele obuzelor trase de ruși în cel de-al Doilea Război Mondial.

Biserica Sfinții Arhangheli Chilia Veche FOTO: Episcopia Tulcii
Biserica Sfinții Arhangheli Chilia Veche FOTO: Episcopia Tulcii

Un alt loc ce nu trebuie ratat când ajungi în Chilia Veche este casa transformată în muzeu de tanti Maricica. „Este fabuloasă. La cei 69 de ani, această femeie își spune povestea vieții și a familiei ei în versuri scrise de ea”, spune ghidul.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite