Proiecte de sute de milioane de lei pentru Delta Dunării. Se lucrează la „Biblia” rezervației

0
Publicat:

Administrația Rezervației Biosferei Deltei Dunării (ARBDD) pune în practică mai multe proiecte în valoare totală de sute de milioane de lei, proiecte ce vizează decolmatarea unor canale, realizarea unui plan de management, protejarea, conservarea și dezvoltarea biodiversității și altele.

Delta Dunării beneficiază de implementarea mai multor proiecte FOTO: Călin Gavrilaș
Delta Dunării beneficiază de implementarea mai multor proiecte FOTO: Călin Gavrilaș

Trei proiecte cu finanțare europeană, însumând peste 62 de milioane de lei, se află în plină derulare, având termenul de finalizare decembrie 2023. Ele presupun decolmatarea mai multor canale din zona Dunavăț, Canalul Lung, Șontea-Fortuna, Matița, Somova. Cu acești bani se vor curăța 159.000 de metri liniari.

Fiind lucrări de construcție, în timpul decolmatărilor apar și probleme ce țin de funcționarea utilajelor. Guvernatorul explică faptul că decolmatarea nu înseamnă doar scoaterea aluviunilor din apă, ci și curățarea canalelor sau îndepărtarea materialului lemnos care împiedică activitatea de decolmatare.

„Din păcate, nu o să rezolvăm nici măcar o mică parte a problemei. Delta are cam 2.500-2.700 de kilometri de canale. Cele trei proiecte însumează 160 de kilometri de canal. Vă dați seama că suntem mult sub nevoile reale ale Deltei, dar suntem într-un ritm mai bun. Alți 120 de kilometri de canal ce trebuie urgent decolmatați vor face obiectul unor noi proiecte”, subliniază Gabriel Marinov, guvernatorul Deltei Dunării.

Decolmatări în Deltă FOTO: ARBDD
Decolmatări în Deltă FOTO: ARBDD

Pe lângă cele trei proiecte, prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), ARBDD a obținut 207 milioane de lei pentru decolmatări în complexele lacustre Șontea – Fortuna și Gorgova – Uzlina. Se urmărește curățarea lacurilor Fortuna și Uzlina precum și crearea unei modelări hidraulice.

Anul viitor, ARBDD intenționează să achiziționeze două utilaje pentru decolmatări (draga) din bugetul propriu, bani proveniți din tarifele practicate de administrație pentru accesul în rezervație.

„Biblia” Deltei Dunării

Un alt proiect important, în valoare de peste 43,5 milioane de lei (bani europeni) vizează realizarea  Planului de Management al Rezervației Biosferei Delta Dunării. Acest Plan reprezintă instrumentul primordial pentru ca ARBDD să poată lua deciziile corespunzătoare de management în aria protejată pe care o administrează.

Gabriel Marinov, guvernatorul Deltei Dunării FOTO: Arhiva personală
Gabriel Marinov, guvernatorul Deltei Dunării FOTO: Arhiva personală

„Planul este legea proprie și biblia deltei deoarece, pe lângă partea de administrare propriu-zisă, sunt captate toate habitatele, se fac referiri la toate speciile. Va fi o lucrare complexă atât pentru oamenii de știință cât și pentru administratori sau turiști”, asigură Gabriel Marinov.

În acest moment, Planul, care ar trebui elaborat până la finalul anului 2022, are 15.000 de pagini și va fi valabil pe o perioadă de cinci ani după adoptarea lui.

Proiecte pentru salvarea nurcii și popularea cu sturioni

Printre proiectele pe care ARBDD le derulează în această perioadă se numără și cel privind „asigurarea unui statut favorabil de conservare pentru salvarea de la extincție a populației de nurcă europeană – mustela lutreola”.

Nurca europeană FOTO: ARBDD
Nurca europeană FOTO: ARBDD

„Nurca europeană este o specie puternic periclitată. Unul dinte ultimele bastioane unde mai poate fi întâlnită nurca europeană este Delta Dunării. Specialiștii spun că ar mai fi aici circa 1.000 de exemplare”, spune guvernatorul.

Cu 40 de milioane de lei, atrași printr-un proiect european, administrația va sprijini conservarea habitatelor de pe o suprafață de 406 hectare, va crea 33 de platforme în suprafață totală de 113.520 de metri pătrați, vor fi realizate două canale cu lungime totală de un kilometru, se va amenaja un pavilion special și se vor realiza studii de evaluare a nurcii europene și evaluare a impactului activităților hidrotehnice asupra componentelor de mediu relevante.

Și o platformă plutitoare mobilă pe Dunăre, unde se va face reproducere controlată a sturionilor, va fi operaționalizată printr-un proiect în valoare de 55 de milioane de lei.

„Activitatea de repopulare în deltă este aproape neînsemnată. Acesta poate fi un început și pentru alte specii. Vom avea probleme și cu speciile cu valoare comercială (crap, somn, șalău), de aceea o să colaborăm cu institutele de cercetări și alți producători de puieți. Delta va avea nevoie de acțiuni de repopulare în foarte scurt timp”, mai spune Gabriel Marinov.

Turism în delta Dunării FOTO: AMDTDD
Turism în delta Dunării FOTO: AMDTDD

Tot cu bani europeni (50 de milioane de lei) se vor baliza 13 zone strict protejate și o colonie mixtă și se va crea un sistem informatic integrat care să permită înregistrarea încălcării restricțiilor impuse de cadrul legal.

Acestea sunt doar o parte dintre proiectele pe care ARBDD le are în implementare, lista cuprinzând și investiții realizate din fonduri guvernamentale (PNRR) sau alte fonduri internaționale.

„Fiecare proiect poate fi considerat un element de căpătâi, fie că vorbim despre activitatea rezervației (Planul de Management), ori despre problematica ecosistemelor și biodiversității (decolmatările)”, conchide guvernatorul Deltei Dunării.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite