Biserică temporară în clădirea fostului Tribunal Tulcea. Ce spun autoritățile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea fostului Tribunal Tulcea va găzdui temporar slujbele oficiate de preoții bisericii Sfântul Gheorghe (biserica cu ceas) din municipiu. Clericii au solicitat acest lucru primăriei.

Sediul fostului Tribunal Tulcea FOTO: Captură Google Maps
Sediul fostului Tribunal Tulcea FOTO: Captură Google Maps

În clădirea fostului Tribunal Tulcea, de pe strada Păcii, vor fi oficiate slujbe religioase de către preoții bisericii Sfântul Gheorghe, cunoscută în municipiu drept „biserica cu ceas”. Clericii au solicitat acest lucru deoarece biserica – monument istoric va intra în reabilitare.

„Biserica cu ceas va intra într-un amplu proces de restaurare și consolidare. În anumite etape ale lucrărilor oficierea slujbelor în interior nu va fi posibilă. Fosta clădire a tribunalului, în prezent neutilizată, va găzdui temporar enoriașii acestei biserici, monument istoric și simbol al orașului”, explică Ștefan Ilie, primarul municipiului Tulcea.

În acest sens, consilierii locali ai orașului au adoptat o hotărâre privind darea în folosință gratuită Parohiei Sfântul Gheorghe Tulcea a imobilului, teren și construcție, în suprafață de 198,01 mp, aparținând domeniului public al municipiului Tulcea, situat la parterul imobilului din Tulcea, strada Păcii 83, pentru asigurarea continuității serviciului divin public pe durata lucrărilor de consolidare și restaurare a acestui lăcaș de cult.

Altar de biserică FOTO: Arhiva Adevărul
Altar de biserică FOTO: Arhiva Adevărul

Consiliul Local Tulcea a cerut preoților ca înainte de oficierea primelor slujbe religioase în clădirea fostului Tribunal să se asigure că au toate avizele necesare funcționării.

Biserica Ortodoxă Sfântul Gheorghe din Tulcea (construită în perioada 1854-1857) este monument istoric, fiind inclus în Lista Monumentelor Istorice din România 2015 la poziția 498 cu codulTL-II-m-B-05988.

Biserica Sfântul Gheorghe Tulcea FOTO: Episcopia Tulcii
Biserica Sfântul Gheorghe Tulcea FOTO: Episcopia Tulcii

Forma bisericii este de basilică romană, cu 12 bolți sprijinite de 12 stâlpi masivi, iar catapeteasma este considerată monument de artă religioasă.

Pictura interioară a fost realizata în ulei de marele pictor Pavlov, din care se mai pastrează doar bolta. Aici sunt adăpostite 76 de icoane, multe dintre acestea datând din anul 1862 și fac parte din patrimoniul național, alături de cărți vechi valoroase.

Proiectul derulat de parohie are o valoare de aproximativ 5 milioane de euro și constă în lucrări de restaurare, consolidare și protecție a monumentului bisericii cu ceas. De asemenea, vor fi restaurate picturile, fațadele, vor fi reabilitate finisajele interioare și exterioare și se vor reface împrejmuirile.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite