Ziua Națională Idiș, marcată la Timișoara. Budapest Klezmer Band dă concert în Piața Unirii VIDEO

0
Publicat:

Ziua Națională a Culturii și Teatrului Idiș, care va avea loc marți, 30 mai 2023, va fi celebrat la Timișoara, având în vedere că orașul deține titlul de Capitală Culturală a Europei 2023. Principalul eveniment va fi un concert susținut de Budapest Klezmer Band.

Sinagoga din Cetate FOTO Ștefan Both
Sinagoga din Cetate FOTO Ștefan Both

Ziua Limbii și Teatrului Idiș a fost instituită prin lege în 2017 și este sărbătorită la 30 mai, amintind astfel de nașterea, în 1901, la Cernăuți, a poetului și prozatorului Ițic Manger.

Având în vedere că este Timișoara este Capitală Culturală a Europei 2023, Federația Comunităților Evreiești din România a mutat evenimentele din acest an în orașul de pe Bega.

Astfel, marți, 30 mai 2023, vor avea loc un șir de evenimente, puse la cale în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Timișoara.

La ora 11.00 se va ține la Casa Adam Muller Guttenburn conferința „Evreimea timișoreană în contextul interculturalității bănățene", apoi la Sinagoga din Cetate, de la ora 17.00, vor avea loc două evenimente succesive: o expoziție de obiecte de cult și de tradiții evreiești, urmată de o piesă de la Teatrul Evreiesc de Stat din București, cu versuri de Ițik Manger.

Punctul culminant al acestei zile este concertul susținut de Budapest Klezmer Band, în Piața Unirii, cu începere de la ora 20.00. Este vorba de o formație celebră în Ungaria, înființată în 1990, care cântă muzică tradițională evreiască și care concertează pe toate scenele lumii.

În deschiderea concertului vor fi pe scenă corul Shalom și Formația de Dansuri Israeliene al Comunității Evreilor din Timișoara.

Recent, evreii din Timișoara s-au întâlnit la Tel Aviv, la un eveniment organizat de Institul Român de acolo, împreună cu Amir, organizația evreilor proveniți din România.

A fost o zi dedicată special Timișoarei - Capitală Culturală a Europei 2023. Au fost câteva momente extraordinare. Doamna Geta Neumann a vorbit despre istoria comunității evreilor din Timișoara, eu am avut onoroarea să vorbesc despre ce este comunitatea astăzi, ia apoi au urmat trei invitați de excepție. Maestrul Ladislau Roth, care are 102 ani, Avraham Klein, reputat arbitru de fotbal, și Misha Harish – e tot din Timișoara, fost ministru al Industriei Israelului, deputat, cu o lungă carieră politică în Israel”, a declarat Luciana Friedmann, președintele Comunității Evreilor din Timișoara.

Legat de fostul arbitru Avraham Klein, acesta va veni în curând la Timișoara, cu o vizită de familie și cu două programe pentru publicul timișorean.

Avraham Klein s-a născut la Timișoara, în 1934, a făcut școala evreiască de aici, iar în 1948 a emigrat în Israel.

A arbitrat și la Campionatele Mondiale de Fotbal din 1970 și 1982. La aceasta din urmă a fost arbitru de tușă și în finala dintre Italia și Germania.

Fiul său, Amit Klein, este și el un arbitru de fotbal cunoscut în Liga A a Israelului.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite