Zăcămintele de la Moldova Nouă, exploatate de o societate "predispusă" la scandal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interesele planează de mult asupra minei de cupru Moldomin Moldova-Nouă
Interesele planează de mult asupra minei de cupru Moldomin Moldova-Nouă

Singura exploatare minieră din Caraş-Severin este cea a Societăţii de extracţii şi prelucrare Moldomin din Moldova Nouă. Societatea este încadrată  la "obiective strategice", pentru că deţine peste 30% din rezervele de cupru ale României.

Spionajul este doar ultima dintre problemele Moldomin, care de ceva vreme a oprit munca la zăcământul de cupru. Vicepreşedintele Curţii de Apel Timiş, Cătălin Şerban, a fost arestat pentru trafic de influenţă, în primăvara acestui an, după ce a primit 50.000 de euro pentru două soluţii favorabile în două dosare comerciale privind vânzarea minei de cupru Moldomin Moldova-Nouă. Aflată în insolvenţă, societatea minieră a fost scoasă la vânzare, iar câştigătorul licitaţiei a fost Mineco AG, firmă elveţiană controlată de nişte cetăţeni sârbi. Creditorul majoritar, ANAF, a deschis însă, două acţiuni în instanţă, cerând anularea procedurilor de vânzare şi înlocuirea lichidatorului judiciar, pe motiv că a fost modificat caietul de sarcini.

Un spion rus a fost prins de autorităţile române. Pleca spre Moscova cu documente importante despre zăcămintele ţării noastre

În primă instanţă, Tribunalul Caraş-Severin a respins cererile ANAF, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Timiş. Sârbii care au câştigat licitaţia pentru cumpărarea Moldomin s-au temut, însă, că pot pierde din cauza jocurilor de culise făcute de ANAF şi au pus în joc 50.000 de euro. A fost momentul în care a intrat în schemă vicepreşedintele Cătălin Şerban. Acesta l-a asigurat pe intermediarul Iacob Chişărău că are influenţă asupra judecătorilor la care a fost repartizat dosarul şi poate obţine sentinţe favorabile vânzării Moldomin către Mineco AG.

Citeşte AICI întreaga poveste a mitei pentru Moldomin!

Magistrații au decis, în iulie, să îl trimită în închisoare pe directorul de la Moldomin, în dosarul „mită la Curtea de Apel Timișoara".  Directorul general al SC Moldomin SA Moldova Nouă, Iacob Chişărău, fost consilier judeţean, a fost condamnat de către Curtea de Apel Alba Iulia la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi. Aceasta a fost, însă, doar prima instanţă, dosarul fiind în continuare pe rol, după recurs.

Frunzăverde şi afacerea de un miliard de euro

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite