Vizită istorică la Timişoara. Principesa Margareta a sădit un stejar şi a inaugurat Bulevardul Regele Mihai I VIDEO FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dominic Fritz, Principesa Margareta şi Principele Radu în Piaţa Libertăţii FOTO Ş.Both
Dominic Fritz, Principesa Margareta şi Principele Radu în Piaţa Libertăţii FOTO Ş.Both

Principesa Margareta, Custodele Coroanei regale şi Principele Radu au sădit, în mod simbolic, un nou stejar regal în Piaţa Libertăţii, acolo unde în urmă cu aproape 100 de ani fusese plantat un copac din aceeaşi specie în numele Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria.

Majestatea Sa Margareta împreună cu Principele Radu au sosit joi în oraşul de pe Bega ca să participe la mai multe evenimente dedicate regalităţii. Prima oprire a fost la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, unde reprezentanţii Casei Regale au participa la ceremonia de înmânare a distincţiei de onoare a Universităţii.


GALERIE FOTO

După masă, Majestatea Sa Margareta împreună cu Principele Radu au sosit la Catedrala Mitropolitană, acolo unde, la îndemnul Mitropolitului Banatului Ioan au aşezat câte o candelă cu lumină de la Ierusalim la tabloul care îl înfăţişează pe tatăl principesei, Regele Mihai, ctitorul lăcaşului de cult. 

Schimbarea numelui unui bulevard a durat şapte ani

Următoarea oprire a fost în faţa Operei Naţionale din Timişoara, acolo unde a dezvelit plăcuţa cu noul nume al bulevardului - până acum Republicii - Regele Mihai I. De altfel, bulevardul a purtat această denumire până în 1947. Demersul revenirii la denumirea istorică a arterei îi aparţine fostului consilier local Flavius Boncea. 

 “Uşor nu a fost, pentru că era vorba de schimbarea numelui Bulevardului Republicii. Exista foarte multă teamă în România, acest model care a fost introdus de comunişti de a schimba numele străzilor unde erau numele suveranilor României cu numele de Republicii a rămas încă adânc înrădăcinat. Practic a fost o muncă de convingere care a durat aproape şase ani. Şi uite că după încă trei ani au reuşit să apară şi plăcuţele şi e o bucurie că Familia Regală vine să dezvelească aceste plăcuţe, să inaugureze practice acest bulevard cu denumirea pe care a avut-o până în 1947”, a declarat Flavius Boncea.

Principesa Elisabeta la Timişoara FOTO Ş.Both


Noul bulevard Regele Mihai I se întinde din Piaţa Victoriei, din dreptul Recotoratului Politehnicii, până la Piaţa Mărăşti.
 

Sădirea unui nou stejar în Piaţa Libertăţii
 

Unul dintre punctele cheie ale vizitei a avut loc în Piaţa Libertăţii, acolo unde a fost sădit un nou stejar regal. Cel plantat în urmă cu aproape un secol s-a uscat după intervenţiile care au avut loc la infrastructura pieţei în 2012. 

“Mă bucur că Majestatea Sa Margareta a acceptat invitaţia noastră de a veni astăzi la Timişoara, în luna mai, luna Casei Regale. Plantăm acum un nou stejar. Unul a supravieţuit, dar din păcate celălalt a murit şi a trebuit să-l tăiem. A fost o zi dureroasă pentru Timişoara, dar tocmai de aceea mă bucur că-l putem înlocui şi este un exemplar care a crescut deja un pic”, a spus primarul Dominic Fritz. 

“Prosperitatea şi bunăstarea noastră ca oraş şi ca ţară sunt posibile doar dacă suntem integraţi în aceeaşi casă comună, europeană. Familia Regală a României a fost întotdeauna o familie europeană, care a susţinut valorile europene: respectul, toleranţa, moralitatea, bunătatea. În vremuri tulburi ca cele pe care le trăim noi acum, cu un război la graniţe, cu multă ură şi multă incertitudine economică avem nevoie de repere şi valori istorice care să ne arate drumul corect spre viitor”, a mai spus Dominic Fritz. 

Legendă plantării în prezenţa Regelui Ferdinand şi Regina Maria

În oraş circula de câteva decenii legenda că cei doi stejari din Piaţa Libertăţii au fost plantaţi la 1 mai 1923 de către Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria. În realitate, la evenimenmtul de acum un secol au luat parte generalul Constantin Găvănescul, comandantul diviziei Timişoara, primarul Lucian Georgevici, în amintirea încoronării Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria ca suverani ai României Mari. 

Principesa Elisabeta la Timişoara FOTO Ş.Both


Stejarul a costat 3.000 de euro

Noul stejar a fost adus din Olanda şi a costat cu tot cu transporul în jur de 3.000 de euro. Trunchiul uscat al precedentului stejar regal a ajuns la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara, unde va fi transformat într-o operă de artă care va fi amplasată într-un spaţiu public.

Principesa Elisabeta la Timişoara FOTO Ş.Both

Majestatea Sa şi-a amintit, în plimbarea prin centrul oraşului, de faptul că, după Revoluţie, în 1990 a venit la Timişoara şi a fost prezentă în balconul din Piaţa Operei, acolo unde oraşul fusese declarat primul liber de comunism. Alteţele regale au fost invitate de primarul Dominic Fritz la o recepţie care a avut loc la sediul Centrului de Proiecte de pe strada Vasile Alecsandri nr.1.

Principesa Elisabeta la Timişoara FOTO Ş.Both
Principesa Elisabeta la Timişoara FOTO Ş.Both
Principesa Elisabeta la Timişoara FOTO Ş.Both
Principesa Elisabeta la Timişoara FOTO Ş.Both
Principesa Elisabeta la Timişoara FOTO Ş.Both
Principesa Elisabeta la Timişoara FOTO Ş.Both
Principesa Elisabeta la Timişoara FOTO Ş.Both
Principesa Elisabeta la Timişoara FOTO Ş.BothVă mai recomandăm să citiţi:


Stejarul sădit de Regele Ferdinand a fost tăiat. Dominic Fritz: „Un moment dureros pentru Timişoara” FOTO

Principesa Elisabeta la Timişoara FOTO Ş.Both

Principesa Margareta va planta un stejar la Timişoara, în locul celui sădit de Regele Ferdinand I, care s-a uscat

Verdict nemilos al specialiştilor: e pe moarte şi al doilea stejar plantat de Regele Ferdinand în Timişoara FOTO

A murit stejarul plantat de regele Ferdinand şi regina Maria. Din trunchiul său se va face o operă de artă FOTO

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite