A murit stejarul plantat de regele Ferdinand şi regina Maria. Din trunchiul său se va face o operă de artă FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stejari a străjuit aproape un secol garnizoana din Piaţa Libertăţii FOTO Ş.Both
Stejari a străjuit aproape un secol garnizoana din Piaţa Libertăţii FOTO Ş.Both

Copacul din dreapta Garnizoanei a început să dea semne de boală înainte de începerea lucrărilor de modernizare a Pieţei Libertăţii, în 2013.

„Săditu's-a acest stejar în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. În anu 1923, luna maiu, ziua întâi, sub glorioasa domnie a Majestăţii Lor Regele Ferdinand I, făuritorul României Mari şi de toţi iubita Regina Maria…Creşti cu vigoare arbore al încoronării şi fii simbol al Daciei felix reînviate spre fericirea ţării şi mândria neamului”, scrie pe plăcuţa amplasată în faţa Garnizoanei din Piaţa Libertăţii. 

GALERIE FOTO

Cei doi copaci au fost plantaţi pe data de 1 mai 1923. „Marţi după-masă s-a sărbătorit cu mult fast şi cu defilarea trupelor în faţa autorităţii sădirea arborilor din Piaţa Libertăţii din Timişoara. Aceşti arbori vor simboliza unirea poporului român de pretutindeni”, a scris ziarul Nădejdea, din 2 mai 1923.

Copacul din dreapta Garnizoanei a început să dea semne de boală înainte de începerea lucrărilor de modernizare a Pieţei Libertăţii, în 2013. Primul semn că ceva nu e în regulă a fost că stejarul din dreapta Garnizoanei s-a oprit din creştere. Stejarul secular a fost atacat de putregai, iar pentru boala respectivă nu există leac. Copacul este mâncat din interior de acest cancer. Specialiştii spun că finalul i-a venit după ce i-au fost tăiate rădăcinile în timpul lucrărilor din piaţă. A încetat să mai mugurească, rămânând doar cu scheletul gol. Doar epiderma groasă şi scoaţa îl mai ţine acum în picioare.

Stejarul din Piaţa Libertăţii FOTO Ş.Both


În 2015, după încheierea lucrărilor de modernizare a Pieţei Libertăţii, stejarul încă avea frunze FOTO Ş.Both

Stejarul din Piaţa Libertăţii FOTO Ş.Both

Cei doi stejari în vara anului 2020 FOTO Ş.Both
 

Nici stejarul rămas în viaţă nu se află într-o stare prea bună. “În timpul lucrărilor efectuate în Piaţa Libertăţii acel stejar a fost extrem de afectat. Prin urmare nu s-a mai putut face nimic pentr a-l salva. Şi celălalt stejar a fost afectat, dar din fericire nu atât de tare. Anul trecut, în septembrie, în cadrul instruirii în domeniul arboriculturii urbane s-a realizat o tomografiere a stejarului rămas. Rezultatul a relevat că declinul fiziologic al exemplarului se datorează tăierilor la nivelul rădăcinilor din timpul şantierelor, tasării solului şi spaţiului insuficient.  O intervenţie de urgenţă este necesară în vederea stopării declinlui accelerat al stejarului şi conservării acestuia pe o perioadă cât mai lungă”, a declarat Bogdan Marta, consilierul primarului Dominic Fritz.

Stejarul din Piaţa Libertăţii FOTO Ş.Both

Stejarul din dreapta nu a mai putut fi salvat FOTO Ş.Both
 

Operă de artă din trunchiul copacului

Copacul urmează să fie tăiat, iar din lemn se va realiza o operă de artă. În locul stejarului se va planta un nou copac, iar la acest eveniment se doreşte invitarea principesei Margareta, ca urmaşă a Casei Regale din România. 

“Copacul trebuie tăiat, dar nu vrem să-l aruncăm tot. Vrem să trăiască în continuare cu o valoare simbolică sub o altă formă. Turnchiul stejarului se va transforma într-o operă de artă de un artist timişorean. Va rezulta o statuie, nu ştim exact ce, care va fi pus într-un spaţiu public din oraş. Acum punem la cale ultimele detalii. De asemenea, intenţionăm să plantăm un nou stejar secular în locul rămas liber. Noi dorim să invităm un descendent al familiei regale”, a mai declarat Bogdan Marta. 

Stejarul din Piaţa Libertăţii FOTO Ş.Both


Trunchiul copacului se va transforma într-o operă de artă FOTO Ş.Both
 

O problemă similară există cu un stejar secular din Parcul Copiilor, de asemenea atacat de putregai. Chiar dacă reprezintă un pericol, aceşti copaci nu pot fi tăiaţi fără aprobarea Asociaţiei Arborelui Secular din România. În Timişoara mai există arbori seculari în Parcul Copiilor, Parcul Rozelor, Parcul Botanic, Parcul Poporului, Parcul Central şi unul în curtea Primăriei.

Stejarul din Piaţa Libertăţii FOTO Ş.Both
Stejarul din Piaţa Libertăţii FOTO Ş.Both
Stejarul din Piaţa Libertăţii FOTO Ş.Both


Stejarul secular din Piaţa Libertăţii a murit FOTO Ş.Both

VĂ MAI RECOMANDĂM SĂ CITIŢI:

FOTO Povestea copacului plantat la Timişoara de pompierii din Marsilia la scurt timp după Revoluţia din 1989


Un platan din Timişoara, în vârstă de 330 de ani, concurează pentru “Arborele anului în România”

Garnizoana Timişoarei a fost demilitarizată oficial. Palatul în care au locuit toţi conducători armatelor din Banat a fost predată de MApN

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite