Principesa Margareta va planta un stejar la Timişoara, în locul celui sădit de Regele Ferdinand I, care s-a uscat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stejaul plantat de Regele Ferdinand s-a uscat
Stejaul plantat de Regele Ferdinand s-a uscat

La invitaţia primarului Dominic Fritz, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, va planta un nou stejar în locul stejarului plantat de Regele Ferdinand I.

După aproape o sută de ani în care a umbrit intrarea în garnizoana din Piaţa Libertăţii, stejarul plantat de Regele Ferdinand I în 1 mai 1923, grav afectat de lucrările de reabilitare a pieţei, va fi tăiat şi donat Facultăţii de Arte pentru a fi transformat într-o operă publică de artă. 

Vineri, 13 mai, lucrătorii Horticultura, cu sprijinul STPT, vor îndepărta stejarul uscat. 

Grav afectat de lucrările începute în 2012 în Piaţa Libertăţii, în timpul cărora rădăcinile arborelui au fost distruse, acesta nu a avut nicio şansă de a mai fi salvat. 

Tăierea lui a devenit urgentă din motive de siguranţă atât pentru vizitatorii pieţei, cât şi pentru clădirea istorică din apropiere. 

Trunchiul stejarului sădit de Regele Ferdinand I va fi donat Facultăţii de Arte şi Design din Timişoara şi va fi transformat într-o operă de artă care va fi amplasată într-un spaţiu public. 

În data de 19 mai, pe locul unde s-a aflat acest stejar, va fi plantat un alt arbore, la eveniment fiind aşteptată să participe şi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei. 

Stejarul din Piaţa Libertăţii FOTO Ş.Both

„Tăierea stejarului cel mai iubit este un moment dureros pentru Timişoara, dar din păcate de câţiva ani nu mai putea fi salvat. Mă bucur mult că Majestatea Sa Margareta a acceptat invitaţia de a planta în locul lui un alt stejar, ca semn de respect pentru legătura specială pe care Timişoara o are cu Casa Regală şi pentru valorile comune pe care le împărtăşim”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timişoarei. 

Stejarul din Piaţa Libertăţii FOTO Ş.Both

În cursul acestui an, Primăria Timişoara şi Horticultura vor realiza mai multe intervenţii asupra celuilalt stejar din piaţă, plantat tot în 1923 de Regina Maria, aflat încă în viaţă. 

Intervenţiile au fost recomandate în urma unui studiu realizat de specialiştii Asociaţiei Peisagiştilor din România (ASOP) - Filiala Teritorială Vest pentru a-l proteja, însă, potrivit studiului amintit, nu există garanţii că acesta va mai putea fi salvat. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

Verdict nemilos al specialiştilor: e pe moarte şi al doilea stejar plantat de Regele Ferdinand în Timişoara FOTO

A murit stejarul plantat de regele Ferdinand şi regina Maria. Din trunchiul său se va face o operă de artă FOTO

FOTO Povestea copacului plantat la Timişoara de pompierii din Marsilia la scurt timp după Revoluţia din 1989

Un platan din Timişoara, în vârstă de 330 de ani, concurează pentru “Arborele anului în România”

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite