VIDEO Revenirea unei legende: Pro Musica concertează din nou după 21 de ani. Au trecut 41 de ani de la înfiinţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pro Musica, considerată una dintre cele mai importante formaţii rock din Banat şi din România, înfiinţată în 1973, renaşte după 21 de ani de inactivitate.

Legendara formaţie Pro Musica, apărută la Timişoara în 1973, revine pe scenă de după o pauză de 21 de ani. Ultimul concert susţinut de rockerii timişoreni a avut loc în 1993. A urmat, apoi o pauză îndelungată, timp în care fiecare muzician şi-a urmat drumul propriu.

“Ne-am oprit din activitate în plin elan, eram pe un trend ascendent. Eram printre primele cinci trupe din România, indiferent cum te uitai. Cântam mai bine ca oricine şi dacă veneam după un botez, rupt de beţi. Am luat o pauză în 1993. Au existat mai multe motive. Anumite lucruri nu se explică sau nu se spun. Cert este că eu am simţit nevoie să cânt şi altceva, fiecare dintre noi”, a declarat Ilie Stepan, liderul grupului.

Stepan s-a orientat spre proiecte de muzică de fuziune, care s-a lăsat cu o capodoperă muzicală: trilogia “Sensul vieţii”, “Undeva în Europa” şi “Lumina” - care conţine cinci ore de muzică (3 CD-uri şi un DVD).

Revenire după 20 + 1 ani

Ilie Stepan a copt revenirea de mai mult timp, acest eveniment fiind programat iniţial să abă loc în 2013, la 20 de ani de la ultimul concert şi 40 de ani de la înfiinţare. În urma unor probleme organizatorice, a unor probleme de sănătate ale unor membri, concertul de “combeback” va avea loc de abia acum. Spectacolul este programat duminică, 5 octombrie, de la ora 19.00, în Sala Capitol.

“Concrtul este gândit în două episoade. Unul cu piese Pro Musica din anii 73-75, iar a doua cu piese din 78 până la celebra <Timişoara>, din 90. Va fi un spectacol de două ore şi jumătate, în condiţii tehnice deosebite, pentru care a fost adusă o firmă din Ungaria. Acest concert va fi înregistrat şi se va lăsa cu un DVD’, a explicat Ilie Stepan.


Septembrie 2014: Lica Dolga, Horea Silvio Crisovan, Grigore-Bujor Hariga, Ilie Stepan, Dixie Krauser, Mario Florescu şi Radu Rotaru.

Pro Musica îi va avea în componenţă pe Ilie Stepan, Bujor Hariga, Lică Dolga, Dixie Krauzer (venit din Germania), cei patru muzicieni din prima formulă din perioada rock baroc, Doru Iosif (unul dintre membri fondatori din 1973), care vor cânta alături de Mario Florescu, Horia Crişovan, Doru Apreotesei (din Suedia), George Găină, plus invitaţii Radu Rotaru, Dana Borteanu şi Vera Ciocan.

De la folk la rock-baroc

Debutul trupei Pro Musica a avut loc în 15 ianuarie 1973, pe scena Liceului Pedagogic din Timişoara, locul unde majoritatea muzicienilor erau elevi. Pro Musica a fost la început o trupă de folk. “Glossa” (după Mihai Eminescu) este una din piesele de atunci care rezistă şi astăzi.



A urmat o pauză în care Ilie Stepan a plecat la Progresiv TM, iar fraţii Dixie şi Erland Krauser la Phoenix. În 1978, Stepan reface Pro Musica, alături de Dixie Krauser, Nicolae Krakovski, Ştefan Inczedi, Erwin Şarfulea şi Zoltan Homoki. Trupa a schimbat macazul şi s-a îndreptat spre un rock progresiv cu influenţe balcanice. Au fost adepţii unui gen propriu intitulat rock-baroc.



“Aşa cum Phoenix a găsit o portiţă să poată cânta, folosindu-se de folklor, aşa şi noi ne-am orietat spre ceva de care să nu se lege cenzura, pentru că rockul nu era bine văzut. Am ales rockul baroc pentru că nu era ceva neobişnuit şi pe care nu l-au înţeles autorităţile. Era un rock mai uşor”, a mai spus Ilie Stepan.  


Iarna lui 1978. - cu Dixie Krauser, Stefan Incedi, Ilie Stepan, Zoltan Homoki şi Nick Krakovszki

În 1981 cu Ionel Tarnoczi la voce, Richard Schoring şi Bujor Hariga la chitară apar pe albumul “Rock nr.9”. În 1988 este editat primul album întreg cu Tinel Petroşel, Cristian Podratzky, Bujor Hariga, Vasile Dolga, Gigi Pavel – “Rockul baroc”.

În 20 decemebrie 1989, Ilie Stepan a urcat cu chitara sa în balconul Operei, unde a interpretat pentru prima dată “Deşteaptă-te române”, cu miile de timişoreni care se simţeau liberi, deşi regimul Ceuşescu nu căzuse. La finele lui decembrie 1989, Ilie Stepan compune piesa “Timişoara” (textul îi aparţine scriitorului Marian Odangiu), care avea să devină un veritabil imn al Revoluţiei.

image
image



Concert la comemorarea Revoluţiei

Pro Musica renaşte cu intenţia de a sprijini Timişoara în lupta pentru Capitală Culturală Europeană din 2021. Trupa va susţine un alt concert grandios, alături de Phoenix şi alte trupe timişorene, în decembrie, cu ocazia comemorării a 25 de ani de la izbucnirea Revoluţiei, iar în 15 ianuarie, de ziua lui Mihai Eminescu, pregătesc un concert la Bucureşti.











 

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite