VIDEO Primul oraş din România în care se face transport în comun pe apă. Cum arată o cursă cu vaporaşul pe Bega

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara, primul oraş din România cu transport în comun pe apă FOTO Ş.Both
Timişoara, primul oraş din România cu transport în comun pe apă FOTO Ş.Both

Primăria Timişoara a cumpărat, în cadrul unui proiect european de amenajare a malurilor Begăi, şapte vaporaşe care au costat aproximativ două milioane de euro. Joi trei dintre vaporaşe au intrat în circuitul de transport public regulat.

GALERIE FOTO

Timişoara are de astăzi cinci modalităţi de transport în comun. După tramvai, autobuz, troleibuz şi bicicletă, timişorenii vor putea merge la lucru şi cu vaporaşul pe Bega. Societatea de Transport Public Timişoara (STPT) a început de joi dimineaţa să transporte primii pasagerii.

Sunt trei vaporaşe care efectuează transportul în comun pe canalul Bega. Au fost amenajate nouă staţii, de la Uzina de Apă (din amonte) până la Podul Modoş (în aval). Distanţa între cele două puncte, practic dintr-un capăt în celălalt al oraşului, se parcurge în aproximativ 50 de minute.

Pe de altă parte, pentru o staţie, călătorii au de mers între cinci şi şapte minute. Vaporaşele staţionează cam două minute într-o staţie. STPT a stabilit şi orarul după care circulă vaporaşele, care sunt afişate în fiecare staţie. 

Transportul în comun cu vaporaşul are reguli diferite faţă de cel cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul, astfel că nu pot urca mai mult de 50 de persoane, care în timpul călătoriei trebuie să stea pe scaune.

Puteţi vedea un montaj video despre cum s-a circulat joi după masă, în prima zi de începerea transportului în comun pe apă.

Timişoara


Biletul pentru o călătorie costă doar un leu, iar cetăţenii pot cumpăra tichetul direct din ambarcaţiune. 

Timişoara

Cei care beneficiază de gratuităţi pe mijloacele de transport în comun clasice (pensionarii, elevii şi alte categorii), vor avea gratuite şi cu vaporaşul. 

Timişoara

Ambarcaţiunile circulă de luni până vineri în intervalul 7.30 – 18.00, iar în weekend va circula un singur vapor, în regim de agrement.

Timişoara

Pentru început circulă doar trei dintre vaporaşe, însă dacă va fi o cerere mare, numărul lor se poate suplimenta, având în vedere că Primăria Timişoara a cumpărat şapte ambarcaţiuni.

Timişoara

Vaporaşele au început să transporte oamenii în sistem de agrement din 3 august, cursele fiind gratuite. Autorităţile au aşteptat rezolvarea ultimelor probleme birocratice şi semnalizarea canalului Bega, care însă nu au sosit nici până azi. Cu toate acestea, efectuarea transportul în comun pe apă a fost aprobat de Ministerul Transportului.  

Timişoara
Timişoara
Timişoara
Timişoara



Citeşte şi:

FOTO VIDEO Timişoara, primul oraş din România cu transport în comun pe apă. Au început să circule vaporaşele cu pasageri pe Bega

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite