Victorie uriașă a Primăriei Timișoara. Teren ultracentral, recuperat de la cei mai bogați bănățeni

0
Publicat:

Un teren de 3.700 de metri pătrați din centrul Timișoarei (spatele magazinului Bega) se întoarce în proprietatea Primăriei Timișoara după ce un certificat prin care Ministerul Economiei a atribuit terenul unei firme deținute de frații Cristescu a fost anulat definitiv de instanța supremă.

Parcarea din spatele magazinului Bega este recuperată de Primăria Timișoara FOTO Banatul Azi
Parcarea din spatele magazinului Bega este recuperată de Primăria Timișoara FOTO Banatul Azi

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat sentința finală în dosarul parcării din spatele magazinului Bega, atribuit de Ministerul Economiei, în timpul guvernării Ponta, firmei Bega Turism, deținute de cei mai bogați bănățeni, frații Emil și Marius Cristescu. Practic, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut hotărârea Curții de Apel Timișoara, care a anulat un certificate de proprietate prin care Ministerul Economiei a atribuit terenul firmei deținute de frații Cristescu.

„Respinge recursurile declarate de pârâţii Ministerul Economiei şi Bega Turism S.A., împotriva sentinţei civile nr. 344 din 26 noiembrie 2020 a Curţii de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal, ca nefondate. Definitivă”, este hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție, pe care Emil Cristescu a refuzat să o comenteze, susținând că așteaptă motivarea hotărârii.

Istoria procesului

Printr-o sentinţă emisă în 2016, Curtea de Apel Timişoara a decis anularea unui certificat de proprietate prin care Ministerul Economiei îi oferea firmei Bega Turism, deţinută de fraţii Emil şi Marius Cristescu un teren foarte valoros, de 3.700 de metri pătraţi, din centrul Timişoarei.

Sentinţa Curţii de Apel Timişoara a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a decis, după mai bine de trei ani de proces, rejudecarea dosarului pe fond la Curtea de Apel Timişoara. După rejudecare, Curtea de Apel Timişoara a reconfirmat „tunul” imobiliar şi a decis anularea certificatului de proprietate prin care Ministerul Economiei le-a atribuit terenul fraţilor Cristescu. Sentinţa Curţii de Apel Timişoara a fost atacată cu recurs, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul, în 16 noiembrie 2022.

Sentințele pronunțate în acest caz au scos la iveală faptul că documentul prin care terenul a fost atribuit de Ministerul Economiei firmei Bega Turism a fost semnat de fostul ministru al Economiei Constatin Niţă.

Concret, Bega Turism a intrat în proprietatea parcării din spatele magazinului Bega în baza HG 834/1991, care le permite firmelor înfiinţate cu capital de stat şi privatizate ulterior (aşa cum era cazul companiei lor, o fostă firmă de stat privatizată) să primească terenurile adiacente clădirilor pe care le folosesc pentru desfăşurarea activităţii. Pentru asta, trebuie, însă, îndeplinite anumite condiţii legale, condiţii pe care judecătorii au decis că firma fraţilor Cristescu nu le îndeplinea.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite