UPDATE VIDEO Românii au format noi cozi la frontiera austriaco-maghiară. Ungaria a permis şi acestora să tranziteze ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În jur de 2.500 de cetăţeni români au intrat în ţară, până la ora 7 dimineaţa, după ce Ungaria a decis să deschidă un coridor umanitar, pentru o singură dată, pentru cei rămaşi la frontier austro-maghiară.

UPDATE ORA 13.30

 Având în vedere că românii au format cozi uriaşe la intrarea în Ungaria dinspre Austria, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o nouă convorbire cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, în vederea identificării unei noi soluţii pentru asigurarea tranzitului şi facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români.
 

Soluţia agreată cu partea ungară este următoarea: se va permite accesul pe teritoriul Ungariei în vederea tranzitului, tuturor cetăţenilor români care se află la acest moment la graniţa dintre Austria şi Ungaria începând cu ora 12.00, ora Ungariei, până la eliminarea blocajului. 

În acelaşi timp, partea ungară a acceptat ca tranzitul să fie permis în fiecare zi, în intervalul orar 21.00 – 05.00, ora Ungariei, pe rutele indicate de către autorităţile ungare.

“În contextul eforturilor constante pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români aflaţi temporar în străinătate şi care nu au alternative reale de a rămâne în statele în care se află la acest moment, Ministerul Afacerilor Externe continuă demersurile pentru identificarea unor soluţii optime în cel mai scurt timp, inclusiv prin dialog cu alte state ale căror cetăţeni se află în situaţii similare, în limitele posibilităţilor concrete de acţiune, care sunt tot mai reduse, pe măsură ce diverse state iau măsuri de autoprotecţie”, se arată în comunicatul MAE.

..........


Ministerul de Externe al Ungariei a fost de acord să deschidă graniţa cetăţenilor români şi bulgari care au format o coadă de pe aproape 20 de kilometri la frontiera austriaco-maghiară, cărora li se oferă un singur tranzit prin Ungaria, pe o rută prestabilită.

Ungaria a deschis frontiera aseară la ora 21.00. 
 

A fost singura ocazie în care românii puteau traversa ţara vecină. 

"Pentru noi primordial este apărarea sănătăţii populaţiei din Ungaria, acesta este motivul pentru care a intrat în vigoare decizia închiderii graniţelor. În această noapte, asigurăm o sigură excepţie de tranzit pentru cetăţenii români şi bulgari, pe un traseu stabilit, ca ei să poată să ajungă acasă”, a spus Péter Szijjártó, ministrul de Externe al Ungariei. 

Românii şi bulgarii – care veneau din ţări precum Germania, Franţa, Austria şi Spania, au fost însoţi pe traseul de pe autostradă de poliţia maghiară, până la frontiera cu România.

Şoferii au avut de condus pe teritoriul Ungariei în jur de 400 de kilometri, de la frontiera Nickeldorf-Hegyeshalom, până la Nădlac 2 - cei mai mulţi, şi o parte mai mică la Cenad.  
 

Primii au ajuns în urul orei 2.00 în vama arădeană Nădlac. Cu toţii au fost nevoiţi să treacă prin procedura triajului epidemiologic, astfel că s-a format o coadă lungă în frontieră. Mulţi dintre cei spus că au fost nevoiţi să revină în ţară pentru că au rămas fără locuri de muncă din cauza crizei create de coronavirus.

Imagine indisponibilă

Românii au trecut de frontiera autro-ungară FOTO Origo.hu
 

Autoritatile române au deschise 10 benzi de control, numărul poliţiştilor de frontieră a fost mărit, foarte mulţi jandarmi, poliţişti şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică. La faţa locului au ajuns şi prefectul Aradului, Gheorghe Stoian, alături de Constantin Cătană, directorul DSP Arad.

Cei mai mulţi dintre cei care au intrat în ţară au fost trimişi în judeţele în care îşi au domiciliu, multe maşini fiind cu numere de Iaşi, Vaslui, Bacău. Aceştia trebuie să stea în autoizolare timp de 14 zile. 

Cei veniţi din zonele roşii au fost trimişi sub escorta jandarmilor în centrele de carantină din judeţul Arad. 

Imagine indisponibilă

Agitaţie în vama de la Nădlac FOTO Aradon.ro
 

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a transmis aseară un mesaj tranşant, în care i-a ruagat pe români să nu oprească în Timişoara, să nu se cazeze în oraş, ci să plece urgent spre casele lor. Toată poliţia locală a fost scoasă în stradă pentru a supraveghea maşinile.

Cei care au tranzitat Ungaria nu au avut tratamente preferenţiale nici în România. Forţe impresionante ale poliţiei au fost scoase în stradă în judeţele Timiş şi Arad. Zeci de echipaje au avut misiunea să se asigure că românii nu se abat de la rută, atât pe Autostrada A1, la toate coborârile şi urcările, cât şi pe drumul dinspre Cenad spre Timişoara, în oraşul de pe Bega au fost instituite filtre. 

Ungaria şi-a închis complet graniţele marţi, 7 martie, exceptaţi fiind cetăţenii maghiari care trebuie însă să intre automat în carantină la domiciliu. 

Pot intra în Ungaria pentru a tranzita ţara şi camioanele care transportă marfă, dar care au un traseu bine stabilit şi pot opri doar câteva benzinării desemnate de autorităţi. 

Imagine indisponibilă


 

De altfel, cei care s-au folosit de coridorul umanitar de aseară au putut utiliza doar patru benzinării de autostradă. 

La rândul lor, cetăţenii bulgari au un traseu bine stabilit şi prin România, prin Arad-Lugoj-Caransebeş-Drobeta Turnu Severin-Calafat. 
 

Imagine indisponibilă


Citiţi şi:
 

Mesajul ferm al primarului Timişoarei pentru miile de români care vor intra în ţară: „Pe repede înainte spre casele dumneavoastră, fără cazări în oraş”

VIDEO Ungaria permite un tranzit umanitar pentru cei peste 3.500 de români blocaţi la graniţa cu Austria

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite