VIDEO Ungaria permite un tranzit umanitar pentru cei peste 3.500 de români blocaţi la graniţa cu Austria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Graniţa austro-maghiară FOTO Index.hu/MTI
Graniţa austro-maghiară FOTO Index.hu/MTI

Marţi noapte se va permite un singur tranzit prin Ungaria cetăţenilor români şi bulgari care au rămas blocaţi la frontiera austriaco-maghiară.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, i-a solicitat lui Péter Szijjártó să deschidă un coridor umanitar prin care să permită celor peste 3.500 de cetăţeni români, care au fost blocaţi la Hegyeshalom, la graniţa Austriei cu Ungaria, revenirea acasă, după ce Ungaria şi-a închis graniţele cetăţenilor străini din cauza epidemiei de coronavirus.

Marţi noapte, cetăţenilor români şi bulgari li se va permite un singur tranzit prin Ungaria, pe o rută prestabilită, a transmis, marţi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, într-o postare pe Facebook. 

Şeful diplomaţiei ungare a explicat că, pe parcursul zilei, s-a consultat de mai multe ori cu miniştrii de externe ai Bulgariei şi României, care au solicitat Ungariei să permită întoarcerea acasă a cetăţenilor bulgari şi români blocaţi în Austria. 

“Pentru noi, obiectivul principal este protecţia sănătăţii populaţiei Ungariei, iar măsurile noastre de protecţie a frontierelor servesc şi în acest sens. Având în vedere acest aspect, în această noapte, se va permite cetăţenilor români şi bulgari întoarcerea acasă cu un singur tranzit pe traseul desemnat”, a transmis Péter Szijjártó, transmite agenţia MTI. 

Graniţa austro-maghiară


 

Ministrul ungar de externe a subliniat că Ungaria se aşteaptă ca autorităţile române şi bulgare să-şi informeze cetăţenii cu privire la măsurile de protecţie a frontierei ungare, despre faptul că doar cetăţenii maghiari pot intra pe teritoriul Ungariei utilizând transportul de călători. 

Coada de maşini cu cetăţeni români şi bulgari se întinde pe aproximativ 20 de kilometri, pe teritoriul Austriei, în timp ce coada pentru camioane era de aproximativ cinci kilometri. Majoritatea românilor şi bulgarilor vin din Germania şi Franţa, scrie ORF. Situaţia este tensionată la frontieră, pentru că oamenii au rămas fără apă, fără mâncare şi nici nu ştiau ce îi aşteaptă. 

În această supă masă camioanele au fost dirijate spre un drum secundar, spre o trecere de frontieră mai mică, acolo unde s-au putut efectua fără probleme formalităţile de control.  


 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite