Universităţile de medicină din România sunt la coada listelor de evaluare internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Gafencu (41 de ani) susţine că dacă sistemul de învăţământ  românesc este slab, atunci tinerii absolvenţi au şanse mai mici să devină medici buni.  El pune asta pe seama relaţiei foarte importante între sistemul de educaţie şi cel de sănătate, în cazul doctorilor. Iar puţinii care performează aleg străinătatea.

NTERVIU Mihai Gafencu, medic primar pediatru la Spitalul de Copii Louis Ţurcanu Timişoara

Ce le lipseşte copiilor în spital?

Le lipseşte demnitatea actului medical. Suntem puţini, lucrăm medicina asta într-un context urât, al pizmei între bugetari şi extrabugetari, în contextul acesta nu poţi face un act demn.

Avem multe universităţi de medicină. De ce nu s-au găsit medici care să ajute la o reformă?

Universităţile de medicină din România sunt la coada unor liste de evaluări internaţionale, iar sistemul de educaţie merge mână în mână cu sistemul de sănătate. Dacă avem universităţile la coadă, cum putem avea medici buni? Iar visele celor puţini care sunt buni, din păcate, nu sunt în această ţară.

Ce rămâne în urma celor care pleacă în străinătate, tineri studenţi sau medici?

Au plecat din Spitalul de Copii trei medici extrem de buni, oameni în care s-a investit enorm. Sunt pierderi care nu se cuantifică. Munca mea e mai grea fără ei, munca colectivului e mai grea şi binele pacientului e mai greu de obţinut.

Medicul MIhai Gafencu consideră că România nu are un sistem de sănătate, pentru că, în opinia sa un sistem presupune principii de funcţionare care nu există în acest domeniu în România. De asemenea, aminteşte despre condiţiile precare şi de constrângere personală şi profesională în care sunt nevoiţi să lucreze medicii ceea ce face ca în spitalele din ţară să nu existe demnitatea actului medical.
Tot Gafencu precizează să există excepţii, modele de medici care demonstrează zilnic că sistemul de sănătate poate fi reformat prin efort susţinut, spirit de echipă, cinste şi multă muncă.

Citiţi astăzi un interviu pe larg Mihai Gafencu, cu unul dintre cei mai buni medici pediatri din Timişoara
pe timisoara.adevarul.ro

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite