Ultima aniversare pentru „El Monumental” din Timișoara. Construit prin muncă patriotică, inaugurat la 1 mai 1963, așteaptă demolarea

0
Publicat:

Stadionul Dan Păltinișanu, construit la începutul anilor 60, reprezintă un simbol al clubului de fotbal Politehnica și al Timișoarei, fiind martor al unor momente unice de-a lungul celor peste 60 de ani de existență.

Stadionul "Dan Păltinișanu" va dispărea
Stadionul "Dan Păltinișanu" va dispărea

A găzduit meciuri mari de fotbal, concerte, meciuri de cupe europene. Este încă cea mai mare arenă sportivă a Banatului, stadionul timişorean cunoscut iniţial sub numele de 1 Mai, ulterior „Dan Păltinişanu”.

Chiar dacă se așteaptă demolarea arenei, pentru construcția unui modern stadion, care va costa peste 160 de milioane de euro din bugetul de stat, stadionul alb-violet îşi serbează astăzi ziua de naştere.

A fost inaugurat chiar pe 1 mai 1963, de Ziua Internaţională a Muncii. Când pe gazonul arenei s-a jucat prima dată fotbal oficial erau 40.000 de locuri. Chiar și așa, numărul celor care au luat loc în tribune a fost cu mult mai mare.

Inaugurarea s-a făcut cu ocazia unui turneu de fotbal amical, la care au luat parte, alături de echipa fanion a oraşului de atunci, Ştiinţa Timişoara, echipele UTA din Arad, Velez din Mostar (fosta Iugoslavie, actual în Bosnia-Herţegovina), respectiv Eto Gyor din Ungaria.

Construcția stadionului 1 mai
Construcția stadionului 1 mai

Stadionul Dan Păltinișanu, construit la începutul anilor 60, reprezintă un simbol al clubului de fotbal Politehnica și al Timișoarei, fiind martor al unor momente unice de-a lungul celor peste 60 de ani de existență. A fost inaugurat în zilele de 1 și 2 mai 1963, printr-un turneu internațional la care au luat parte Poli (Știința, cum se numea la acel moment), UTA, Velez Mostar și ETO Gyor. El Monumental urmează să fie demolat în perioada următoare pentru a face loc noului stadion principal al orașului ce va fi edificat în urma unei investiții de peste 160 milioane de euro din bugetul de stat. Nu înainte de a-l cinsti așa cum trebuie”, au transmis cei de la Asociația Druckeria, cei care pun la cale un eveniment pe vechiul oval în 18 mai 2024.

Macheta stadionului 1 mai
Macheta stadionului 1 mai

La muncă din fabrici şi uzine, cu heirupul

Construcţia arenei s-a făcut prin muncă patriotică. Oamenii erau luaţi din fabrici şi duşi să pună umărul la ridicarea stadionului. Structura acestuia este asemănătoare cu cea folosită la ridicarea majorităţii stadioanelor româneşti din acea vreme, mai precis este vorba de pământ tasat.

Din păcate, această soluţie s-a dovedit extrem de problematică, tasarea în timp a pământului folosit conducând la deteriorarea arenei.

Construcția stadionului 1 mai FOTO Druckeria
Construcția stadionului 1 mai FOTO Druckeria

Schimbarea la față a stadionului

Stadionul aparţine în acest moment de Consiliul Judeţean Timiş, care a investit importante fonduri pentru reabilitare. Printre cele mai importante schimbări se numără introducerea nocturnei, una dintre cele mai bune din România, plus introducerea locurilor pe scaun, ceea ce a redus considerabil numărul locurilor pentru spectatori, la 32,972 de locuri.

Construcția stadionului 1 mai FOTO Druckeria
Construcția stadionului 1 mai FOTO Druckeria

Renovările au fost efectuate în două rânduri, în 2002, respectiv 2008, iar până nu de mult stadionul era omologat de UEFA pentru meciurile internaţionale.

Poli pe stadionul Dan Păltinișanu
Poli pe stadionul Dan Păltinișanu

Facilităţile disponibile includ reţele internet pentru presă, facilităţi de ultimă generaţie la vestiare, sistem video de supraveghere cu 30 de camere, sistem de irigare automat, dar şi o tabelă de scor ultramodernă. Aceasta a fost o premieră în România atunci când a fost inaugurată.

Construcția stadionului 1 mai FOTO Druckeria
Construcția stadionului 1 mai FOTO Druckeria

De la 1 Mai, la Dan Păltinișanu

Numele stadionului a fost modificat imediat după schimbările politice din 1989, iniţial acesta primind numele de “Silviu Bindea”. Chiar şi aşa, în acea perioadă numele folosit de fani pentru stadion a rămas tot 1 Mai. O nouă schimbare a avut loc câţiva ani mai târziu, atunci când stadionul a primit numele actual, cel al fostului fotbalist al Politehnicii, “Dan Păltinişanu”, cel care a îmbrăcat culorile alb-violete timp de zece sezoane.

Construcția stadionului 1 mai FOTO Druckeria
Construcția stadionului 1 mai FOTO Druckeria

De la Celtic Glasgow, Atletico și Real Madrid, la Sahtior Doneţk și Manchester City

Numeroase manifestări sportive şi muzicale Cel mai mare stadion timişorean a fost, de-a lungul anilor, gazdă pentru numeroase evenimente, inclusiv patru meciuri internaţionale: partida din preliminariile CM 1986, România – Finlanda (1985), precum şi întâlnirile amicale România – Iugoslavia (1983), România – URSS (1986) si România-Croaţia (2002).

Tot pe gazonul stadionului „Dan Păltinişanu” au jucat numeroase echipe de club de primă mână, inclusiv de patru deţinătoare ale Cupei Campionilor Europeni: Real Madrid, Juventus Torino, Celtic Glasgow, Atletico Madrid, Crvena Zvezda Belgrad, Sporting Lisabona, MTK Budapesta, Honved Budapesta, West Ham United, Lokomotiv Leipzig, Partizan Belgrad, Ujpest Budapesta.

Stadionul Dan Păltinișanu
Stadionul Dan Păltinișanu

De asemenea, tot pe „Dan Păltinişanu” Poli Timişoara a eliminat deţinătoarea en-titre a cupei UEFA Europa League, Sahtior Doneţk, de asemenea aici jucând FC Stuttgart şi FC Manchester City.

Tot pe „Dan Păltinişanu” a avut loc şi o finală a Cupei României, pierdută de Poli în faţa Rapidului, în 2007.

Shakira și Lepa Brena

Arena timişoreană a găzduit şi două importante concerte, cele susţinute de Shakira, respectiv concertul de neuitat, desfăşurat înainte de 1989 de Lepa Brena.

Pe cea mai mare arenă sportivă a oraşului s-a jucat și rugby.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite