Tramvaie turcești trase pe dreapta la Timișoara. Au costat două milioane de euro bucata și au „probleme de senzoristică la motoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru tramvaie turcești Bozankaya, cumpărate de Primăria Timișoara cu două milioane de euro bucata, sunt trase pe dreapta pentru verificarea senzorilor de la motoare. Unul dintre cele patru tramvaie este cel care a luat foc pe traseu.

Tramvaiul Bozankaya de la Timișoara este considerat cel mai performant din Europa FOTO Arhivă
Tramvaiul Bozankaya de la Timișoara este considerat cel mai performant din Europa FOTO Arhivă

Tramvaiul Bozankaya care a luat foc pe traseu la Timișoara, în ziua de 8 martie 2023, a fost garat și sigilat pentru investigații la motor, a declarat directorul Societății de Transport Timișoara (STPT), Constantin Cocheci.

Potrivit directorului STPT, pe lângă tramvaiul tras pe dreapta după ce a luat foc pe linii, alte trei tramvaie Bozankaya au fost trase pe dreapta, fără a fi puse sub sigiliu, pentru „probleme cu senzorii de la motoare”.

„Este o problemă tehnică la unul dintre motoarele tramvaiului (n.r. care a luat foc). Tramvaiul este garat și sigilat, urmând să se facă expertiză pe acel motor de către producătorul de motoare. La fel, trei tramvaie care au avut probleme de senzoristică la motoare sunt trase pe dreapta pentru investigații. Cele trei tramvaie nu sunt sigilate. Sunt investigate de către producătorul turc și de către noi”, a declarat directorul STPT.

Potrivit directorului STPT, în cazul tramvaiului care a luat foc pe traseu au fost urmate procedurile, dar incendiul a izbucnit „din cauza unei probleme mecanice la un motor”.

„Discutăm de o situație care s-a întâmplat în 700 de metri. S-au urmat procedurile. În momentul în care a apărut o anumită eroare pe bord a fost contactat (n.r. de către vatman) reprezentantul Bozankaya, i s-a spus să reseteze, a mai mers câțiva metri, după care s-a întâmplat ce s-a întâmplat. S-a luat foc din cauza unei probleme mecanice la un motor, considerăm noi. Nu are legătură motorul cu acumulatorul”, a mai declarat Constantin Cocheci. 

Bozankaya: „Vom investiga“

Potrivit opiniatimisoarei.ro, compania turcă Bozankaya a transmis că va fi investigată cauza producerii incidentului de la Timișoara, dar se vor face verificări la toate tramvaiele trimise la Timișoara. „Îi asigurăm pe cetățenii Timișoarei că vom investiga amănunțit condițiile în care s-a petrecut acest incident neplăcut, iar la finalizarea verificărilor, vom prezența raportul tehnic detaliat”, au declarat reprezentanții companiei Bozankaya.  

Compania turcă a mai tansmisă că „pentru Bozankaya, cel mai important lucru este să proiecteze și să realizeze vehicule care pun accentul pe securitatea și siguranță pasagerilor, care nu s-au aflat niciodată în pericol, în niciun oraș în care și-au livrat produsele”.

„Toate piesele utilizate la fabricarea vehiculelor noastre sunt de înalta calitate, furnizate de producători europeni importanți și recunoscuți la nivel mondial. Conform constatărilor preliminare, caroseria tramvaiului nu a fost afectată”, au mai transmis reprezentanții companiei.

Un tramvai Bozankaya a luat foc pe traseu miercuri, 8 martie 2023, iar intervenția promptă a vatmanului a făcut ca incendiul să nu se extindă. Surse din cadrul societății de transport public au declarat că dacă incendiul s-ar fi extins și ar fi ajuns la acumulatori, intervenția pompierilor ar fi fost extrem de dificilă.

Primăria Timișoara a obținut o finanțare europeană prin care a achiziționat 21 de tramvaie Bozankaya. Fiecare tramvai valorează 11,58 milioane de lei, are 30 de metri lungime şi o capacitate de 200 de călători, din care 48 de locuri pe scaune. Tramvaiele livrate de Bozankaya Timișoarei sunt considerate cele mai performante din Europa. 

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite