Timişoara, aproape de a primi o nouă amendă uriaşă. Primăria nu cumpără certificatele verzi salvatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul
Timişoarei, Dominic Fritz FOTO Daniel Dancea
Primarul Timişoarei, Dominic Fritz FOTO Daniel Dancea

Primăria Timişoara nu va cumpăra, pentru compania de termoficare Colterm, certificatelor pentru emisiile de gaze cu efect de seră pentru care termenul de achiziţie expiră sâmbătă 30 aprilie 2021. Potrivit primarului Dominic Fritz, singura soluţie, în cazul unei noi amenzi, este contestarea în instanţă.

Compania de termoficare din Timişoara, Colterm SA, a primit în 2021 o amendă record de peste 100 de milioane de lei (peste 20 de milioane de euro) pentru că nu a cumpărat până la expirarea termenului stabilit de Administraţia Fondului pentru Mediu certificatele pentru emisiile de gaze cu efect de seră aferente anului 2020.

Între timp, în 25 octombrie 2021 Colterm a intrat în insolvenţă. Până astăzi, 29 aprilie 2022, Colterm a rezolvat problema certificatelor pentru perioada 26 octombrie – 31 decembrie, perioada de după intrarea în insolvenţă. Administratorul judiciar şi administratorul special al Colterm i-a transmis Primăriei Timişoara că legea nu îi permite să achite certificatele pentru perioada dinaintea intrării în insolvenţă, cerând municipalităţii, în calitate de unic acţionar, să rezolve problema.

Primarul Dominic Fritz a declarat că nimeni nu a găsit o bază legală care să îi permită Primăriei Timişoara să achite, în numele Colterm, certificatele de poluare.

„Nimeni nu a putut să explice care ar putea fi aceste căi prin care un municipiu ar putea să acopere nişte datorii ale unei companii dinaintea intrării în insolvenţă. Din punct de vedere al primăriei şi al legii nu există această posibilitate”, a declarat primarul Dominic Fritz.

„Amenda în sine nu aduce imediat falimentul”

Primarul Timişoarei susţine că o nouă amendă primită de Colterm din partea Administraţiei Fondului pentru Mediu va fi contestată în instanţă.

„Aceste lucruri trebuie clarificate în instanţă. O nouă amendă cu siguranţă va fi contestată. Colterm nu vede o altă posibilitate legală. Se vor judeca şi după o anumită perioadă instanţa se va pronunţa. Amenda în sine nu aduce imediat falimentul pentru că ea va fi contestată”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Primarul Dominic Fritz şi administratorul special al companiei au prezentat şi un plan pe termen mediu şi lung prin care Colterm să devină proucător de electricitate folosind energia verde. Planul prevede înfiinţarea a patru firme noi prin intermediul cărora să se construiască un parc fotovoltaic pe actualul depozit de cenuşă al companiei, modernizarea unei microhidrocentrale de pe Bega şi achiziţia unor motoare care să producă energie în cogenerare.

„Motoarele vor produce atât energie electrică, folosită pentru a fi livrată în sistemul energetic naţional, cât şi energie termică prin încălzire. Acea energie termică va fi folosită pentru încălzirea oraşului”, a declarat Cristian Amza, administrator special al Colterm şi viitor administrator al celor patru societăţi nou-înfiinţate.  

Vă recomandăm să citiţi şi:

Amenda uriaşă primită de compania de termoficare din Timişoara provoacă o nouă dispută în coaliţia PNL-USRPLUS

De ce au menţinut judecătorii cea mai mare amendă din istoria Timişoarei: peste 20 de milioane de euro

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite