Amenda uriaşă primită de compania de termoficare din Timişoara provoacă o nouă dispută în coaliţia PNL-USRPLUS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Timişoarei Dominic Fritz şi preşedintele CJ Timiş Alin Nica sunt din nou în conflict
Primarul Timişoarei Dominic Fritz şi preşedintele CJ Timiş Alin Nica sunt din nou în conflict

Colterm, compania de termoficare a Timişoarei, a fost penalizată de Administraţia Fondului pentru Mediu cu o amendă de peste 21 de milioane de euro (106 milioane de lei) pentru că nu a achiziţionat certificatele verzi cerute de lege.

Primarul Dominic Fritz a reacţionat printr-un comunicat de presă în care a arătat că „amenda primită de Colterm este sancţiunea pentru 20 de ani de iresponsabilitate, incompetenţă şi clientelism politic”.

„Nu Primăria a fost amendată, ci Colterm, dar amenda priveşte şi modul în care Primăria a gestionat, în ultimii ani, situaţia. A îndatorat fiecare timişorean către Colterm şi a ascuns cetăţenilor adevărul despre finanţele companiei. Eu nu voi face acelaşi lucru”, a fost reacţia lui Dominic Fritz.

Edilul a mai arătat că de când a ajuns prima a început să achite „nu doar subvenţiile actuale, din care s-a plătit gazul, ci şi datoriile istorice către Colterm şi creditul pentru certificatele CO2 din 2019”. 

„Am dat peste 90 milioane de lei anul acesta către Colterm, în primele luni, mai mult decât tot anul trecut. Doar în aprilie am virat o tranşă de 16 milioane de lei, plată pentru un HCL din 2019, cu care Colterm a putut cumpăra certificatele pentru CET Centru, unitate fiind modernizată în conformitate cu cerinţele UE, în acest moment.

Nu am găsit în bugetul anului trecut bani pentru plata datoriilor către Colterm care să permită companiei să cumpere, încă din 2020, certificatele CO2 aferente. Problema a fost aruncată până după alegeri de fostul primar, iar preţul certificatelor s-a dublat de atunci.

Mai există şi 70 milioane facturi neplătite la EON, pentru care Primăria dlui Robu a garantat, la limita legii, iar pentru 50 milioane dintre ele Primăria ar putea fi executată silit în orice moment”, a mai arătat Fritz.

Atac la liderul PNL Timiş

Primarul Timişoarei a declarat că în ultimele două luni a discutat cu membrii guvernului, cu vicepremierul Dan Barna şi cu premierul Florin Câţu, o suplimentare pentru reechilibrarea bugetului local din care urma să mai fie plătită o tranşă din datoriile istorice.

„Astfel, Colterm ar fi putut cumpara certificatele CO2 pentru anul trecut şi angaja investiţii. Tot acest efort a fost aruncat în aer de Alin Nica, printr-o postare pe Facebook în care se lăuda că a rezolvat problema banilor. Publicitatea făcută în jurul acestor discuţii, purtate până în acel moment, cu discreţie şi responsabilitate, a avut ca efect blocarea demersurilor, iar Hotărârea de Guvern nu a fost adoptată până acum.

Am fost extrem de dezamăgit că, pentru preşedintele Consiliului Judeţean, a fost mai importantă popularitatea lui pe Facebook şi în partid decât Timişoara”, a mai arătat Dominic Fritz.

Potrivit primarului Timişoarei, cele 106 milioane de lei primite amendă se adaugă celor 320 de milioane de lei, pe care Colterm le datorează statului şi furnizorilor. 

„Nu e singura companie de termoficare care primeşte amendă pentru certificatele CO2, s-a întâmplat şi la Oradea, dar asta nu ne încălzeşte cu nimic. Timişoara are în continuare nevoie de susţinerea guvernului în faţa acestor datorii istorice uriaşe care ameninţă, în mod direct, dezvoltarea oraşului.

Spun cât se poate de clar: vremurile în care Colterm trăia, necondiţionat, pe banii primăriei au trecut. În acelaşi timp, cred cu fermitate că există un viitor pentru termoficarea centralizată a Timişoarei.  În perioada următoare, încheiem acordul cu Banca Mondială pentru reorganizarea Colterm. Cu sprijinul Băncii, vom repune pe picioare sistemul de termoficare al Timişoarei într-o nouă formă, care răspunde tranziţiei verde europene. Vom depune un proiect de modernizare a termoficării şi prin PNRR.

La finalul acestor procese, Colterm ar trebui să fie o companie viabilă şi economic şi ecologic. În viitor, ar trebui să vindem certificate CO2 pentru că producem energie şi căldură verde, nu să le cumpărăm cu banii copiilor noştri”, a mai transmis Fritz.

Alin Nica: „Arată măsura incompetenţei”

Preşedintele CJ Timiş şi al PNL Timiş, Alin Nica, a declarat că nu înţelege acuzele pe care i le aduce Dominic Fritz. 

„Să înţeleg că trebuie să îi cer voie domnului primar şi când trebuie să scriu pe Facebook? Nu înţeleg logica acestei chestiuni. Un lucru este clar. Mizeria este în ograda domniei sale. Faptul că nu a făcut nimic până acum arată măsura incompetenţei care culminează cu această amendă ce exprimă clar ceea ce a făcut în aceste şapte luni de zile, adică nimic.

Această inacţiune va avea urmări dramatice pentru locuitorii municipiului Timişoara. S-ar putea să vedem falimentul Coltermului. Nu ştim care va fi situaţia cu apa caldă, cu încălzirea la iarnă şi asta nu este este responsabilitatea mea sau a Consiliului Judeţean, ci în primul rând e responsabilitatea primăriei, care este acţionar unic la această societate de termoficare. Nu văd niciun plan, nicio strategie. Nu văd absolut nimic care să îmi dea încredere că domnul primar ştie măcar ce trebuie să facă pentru rezolvarea problemelor”, a declarat Alin Nica. 

La rândul său, fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, spune prin amenda de 21 de milioane de euro „s-a creat un prejudiciu pentru care cei vinovaţi vor trebui să dea socoteală la DNA şi apoi în instanţă şi în final să recupereze banii”. 

Vă mai recomandăm:

Ce se întâmplă cu mandatul de consilier al Anei Munteanu. Suspendarea, mai dură decât retragerea sprijinului politic

Reacţia patronilor localului în care a descins consiliera USR să demaşte funcţionarea în carantină: Un răspuns dur, incompatibil cu un stat democratic

Flămânzi sub acoperire, folosiţi într-o operaţiune USR de demascare a ilegalităţilor din HoReCA: „Totul a fost organizat la ordinul prefectului“

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite