Şvabul bănăţean Stefan Hell, laureat cu Nobel; mesaj pentru tinerii din Timişoara: „Cel mai important capital este ce aveţi în cap“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stefan Hell a venit la Timişoara FOTO Ştefan Both
Stefan Hell a venit la Timişoara FOTO Ştefan Both

Şvabul bănăţean Stefan W.Hell, renumitul fizician care a primit premiul Nobel la Chimie în 2014, a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Timişoarei.

Stefan W. Hell a vizitat pentru prima dată Liceul “Nikolaus Lenau” din Timişoara, şcoala unde a învăţat timp de şapte luni, în anul şcolar 1977-1978. Mai exact, Stefan Hell a fost elev la “Lenau” timp de două trimestre, înainte de a emigra în Germania.

După vizita de ieri din localitatea natală Sântana, Stefan Hell a venit, vineri, la Timişoara. Fizicianul a fost aşteptat de Elena Wolf, directorul liceului german, de Ioan Fernbach, preşedinte Forumului Democrat al Germanilor din Banat, cât şi de consulul Germaniei la Timişoara, Rolf Mahrun. Stefan Hell a avut o întâlnire cu elevii de la “Lenau”, în sala de spectacole. 

Şvabul bănăţean s-a făcut repede îndrăgit de elevi, prin discursul pe l-a avut. “Când am primit premiul Nobel, în Suedia, ultimul lucru pe care l-au întrebat era de unde sunt. Era cel mai puţin important. Vreau să vă spun că cel mai important capital pe care-l aveţi este ceea ce aveţi în cap”, a spus Stefan Hell. Un elev l-a întrebat pe Hell dacă ar fi primit Nobel dacă ar fi rămas în România. “Probabil că nu!”, a răspuns renumitul cercetător.

„Îmi amintesc de şcoală, de acestă clădire. A fost foarte important să vin aici. Am fost un elev bun. Şi am demonstrat că poţi fiu bun oriunde mă duc. Aici a pornit pasiunea pentru fizică, am realizat că este foarte interesantă fizica şi că pot să devin fizician. Este important să ştie copiii că pot să se realizeze dacă sunt buni, chiar dacă sunt din Sântana, Arad sau Timişoara. Dacă iubeşti ce faci poţi să fi foarte performant”, a mai spus Hell.

Stefan Hell a venit la Timişoara FOTO Ştefan Both

“Pot să spun o anecdotă. Eu am venit la Timişoara din judeţul Arad. Eram practic un ţăran printre elevii de atunci de la Lenau. Tot atunci a venit de la Timişoara, la Inspectoratul Şcolar, ca inspector de fizică, un profesor din Sântana, pe care l-a chemat tot Hell. Era un nume obişnuit în Sântana. Toată lumea credea că sunt rudă cu el şi că am pile. Că aşa am ajuns de fapt la olimpiadă. De fapt eu nici nu-l cunoşteam pe acest inspector. Pot să spun că pentru viitorul meu a contat foarte mult vorba profesorului meu de fizică. Atunci când a aflat că plec în Germania, a spus că Liceul Lenau va pierde unul din cei mai buni elevi de la fizică. Mi-a fost uşor să continu şcoala în Germania pentru că sistemul de învăţământ de atunci din Româia era foarte bun”, a mai declarat Stefan Hell.

Stefan Hell a venit la Timişoara FOTO Ştefan Both


 

După vizita de la Lenau, Stefan Hell a ajuns la Primăria Timişoara. Acesta a primit din partea primarului Nicolae Robu titlul de Cetăţean de Onoare al Timişoarei.

Renumitul fizician a făcut un efort deosebit pentru a veni în România. Nobelul i-a adus numeroase invitaţii la congrese de specialitate în toată lumea, însă Sttefan Hell susţine că munca de cercetare este la fel de susţinută ca înainte.

„Am reuşit să demonstrez că aveam dreptate şi că se poate sparge graniţa rezoluţiei în microsopia de lumină. Am înainte în cercetări şi acuma. Evenimentele de acest gen, ca viza de aici, sunt foarte rare, pentru că trebuie să muncesc. Muncesc la fel de mult. Asta am făcut şi până la premiul Nobel, cât şi după. Ştiinţa este cea mai importantă misiune a mea. Dar este important să arăţi şi altora că poţi deveni savant, că poţi să faci ceva pentru lume, dacă eşti perseverent şi creativ”, a declarat Ştefan Hell

După ce a participat la şedinţa extraordinară a Consiliului Local, unde  primit titlul de Cetăţean de Onoare, Stefan Hell a avut discuţii cu reprezentanţii Forumului German din Banat, şi cu oameni de afaceri germani din Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite