Sute de tineri din tot Banatul au format Alaiul Colindătorilor la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un eveniment devenit deja tradiţional de câţiva ani, membrii a numeroase ansambluri folclorice din Timiş, dar nu numai, au vizitat zilele trecute oraşul, colindându-i pe timişoreni printr-o „defilare” prin centrul oraşului.

Îmbrăcaţi în haine tradiţionale şi dotaţi cu măşti, capre, clopoţei, bice, tobe sau talăngi, aproape 400 de tineri au colindat prin Timişoara, vizitând pe rând „casele mari”, adică Primăria, Prefectura (şi Consiliul Judeţean), Primăria şi Mitropolia Banatului.

Printre participanţi s-au numărat Ansamblul profesionist „Banatul”, Şcoala Populară de Artă Timişoara, Grupul de Dubaşi de la Curtea, Ansamblul „Belinţana” din Belinţ, Ansamblul „Izvoraşul” din Buziaş, Grupul de colindători Coştei, Grupul de colindători din Torac (Serbia), Ansamblul din comuna Boldur, Ansamblul „Ghiocelul” din Giroc, Grupul de Dubaşi din Margina, Ansamblul din Jdioara, Grupul de colindători din Pietroasa şi grupul de colindători din Balinţ, alaiul fiind însoţit şi de fanfara Pro Amicitia a Garnizoanei Timişoara.

Un eveniment asemănător s-a desfăşurat şi la Lugoj, de ziua oraşului, pe 20 decembrie. Un alai format din peste 100 de colindători a animat străzile între Teatru, Primărie şi Universitatea Europeană Drăgan. Grupul a fost organizat de Ansamblul „Lugojana”, iar colindătorii au cântat colinde tradiţionale din folclorul bănăţean, pe ritmurile tobelor din zona Făgetului. Au fost redate şi obiceiuri străvechi de Srăbătoril, precum Jocul Caprei, al Ursului şi Piţărăii.

Pentru cei mai puţin familiari cu tradiţiile populare din zona Banatului, iată un grup de mici Piţărăi colindând:

Citeşte şi:

Tradiţii multietnice de Crăciun, în Banat

FOTO Cadouri din partea „huliganilor” pentru zeci de familii nevoiaşe din Timiş

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite