Şmecheria prin care Primăria Timişoara a demarat masacrul pomilor. Cum au fost păcălite normele de mediu ale UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultimii copaci tăiaţi dărâmaţi au fost cei din Piaţa Libertăţii Foto:R.Băluţescu
Ultimii copaci tăiaţi dărâmaţi au fost cei din Piaţa Libertăţii Foto:R.Băluţescu

Mediul online este invadat zilele acestea de nemulţumirea miilor de timişoreni disperaţi că vor fi următorii pe lista drujbarilor de la Primărie

Reţeaua de socializare Facebook colcăie de fotografii postate de cetăţeni cu acţiunile de defrişare fără precedent pornite la ordinul primarului Nicolae Robu. 

Poate că niciodată până acum nu au existat mesaje atât de radicale împotriva edilului-şef. 

Oamenii sunt efectiv disperaţi şi se tem că vor fi următorii pe lista drujbarilor de la primărie care vin să le taie, fără nicio remuşcare, copacii din faţa imobilelor. 
 

Nu se ţine cont de părerea oamenilor, de ataşamentul lor faţă de arbori, de confortul pe care le oferă spaţiul verde. Copacii care stau în calea dezvoltării, care împiedică realizările de parcări şi zone betonate, sunt tăiaţi. 


Explicaţia oferită de Robu este cel puţin lipsită de respect faţă de cetăţeni: “copacii nu trebuie să ne deranjeze”, “copacii au o viaţă limitată”, "sunt bătrâni" şi că “plantăm alţii în loc”. 

Cea mai nouă justificare este “din cauza reţelelor de cabluri”.


Mai există o problemă. Sub pretextul toaletării pomilor, drujbarii - care se dovedesc fără nicio pregătire de specialitate, lasă în urma lor doar cioturile amputate.

Interesant este că nici măcar reprezentanţii Direcţiei de Mediu din Primărie nu au niciun cuvânt de spus, totul fiind făcut la ordinele primarului Nicolae Robu.

Au adus din pix Pădurea Verde în casa timişorenilor


Masacrul copacilor a putut începe după ce Primăria Timişoara a făcut o şmecherie care le-a dat mână liberă să facă acest lucru. Cum se poate ca asemenea lucruri să se întâmple într-un oraş care se pretinde în Uniunea European? Ei bine, Primăria Timişoara a rezolvat problema într-un stil tipic mioritic.


Conform regulilor UE, municipalitatea este obligată să ofere 24 de metri pătraţi de de spaţiu verde pe cap de locuitor. În realitate, Timişoara are doar 17 metri pătraţi! În aceste condiţii fiecare arbore trebuie protejat şi să fie iniţiate alte plantări. Asta era valabil dacă trăiam într-o lume civilizată.


Dar specialişti de la primărie au găsit rapid o şmecherie să scape de amenzile de la Uniune Europeană. Este vorba de o manevră făcută pe hârtie: Au adus în oraş, din pix, toată Pădurea Verde, astfel că brusc oraşul oferă 38 de metri pătraţi de spaţiu verde!


Mai exact 50,7 hectare de pădure, aflată la marginea oraşului, este acum pe teritorul municipalităţii, iprimind regimul de pădure-parc. Ca atare, din punctul de vedere al primăriei, s-a rezolvat şi problema spaţiului verde pe cap de locuitor. Acum Timişoara oferă 37,9 metri pătraţi de spaţiu verde pe locuitori, cu mult peste cel cerut de UE. Însă locuitorul care vrea copaci şi să respire aer curat trebuie să meargă în pădure.


Pentru că nu înseamnă că respirăm aer mai curat, iar calitatea vieţii locuitorilor este mai bună dacă spaţiul verde a fost plantat cu pixul pe strada lor. Nu s-ar întâmpla nici dacă s-ar pune la calcul şi Pădurea de la Pişchia, nici toate pădurile din Banat. 

Citiţi şi:
 

Primăria Timişoara continuă masacrul copacilor din oraş: “Au spus că doar îl toaleteză, dar l-au tăiat de tot”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite