Sârbii din Timişoara au aprins „badnjakul”. Începe Crăciunul după calendarul vechi VIDEO

0
0

Cea mai numeroasă comunitate de sârbi din România, care trăieşte în judeţul Timiş, sărbătoreşte Crăciunul după calendarul vechi. În Ajunul Crăciunului, în curtea celor 55 de biserici şi în cele cinci mănăstiri sârbeşti din România s-a aprins “badnjakul”, stejarul ale cărui scântei semnifică bogăţie.

În Ajunul Crăciunului, cele trei biserici sârbeşti din Timişoara, din Cetate (Catedrala Ortodoxă Sârbă), Fabric şi Mehala, s-a aprins „badnjakul”, conform tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti.  

Flacăra stejarului simbolizează sănătate, putere, prosperitate, iar copiii au aruncat în foc boabe de grâu. 

Crăciun sârbesc la Timișoara FOTO Ștefan Both
Crăciun sârbesc la Timișoara FOTO Ștefan Both

Badnjakul este o ramură de stejar pe care o aducem în curtea bisericii, o aprindem. Semnifică puterea credinței noastre, care este precum stejarul, o esență tare. Iar esența credinței noastre este Dumnezeu. Aceste tradiții nu au o importanță deosebită decât dacă se completează și se confirmă în slujba bisericii, și anume în Sfânta liturghie. Acolo conștientizăm că Hristos s-a născut. Despre asta este vorba la Crăciun. Paiele presărate în biserică și în casele oamenilor reprezintă locul unde s-a născut mântuitorul nostru Isus Hristos. Știu că s-a născut în ieslea din Bethleem”, a declarat preotul paroh Milan Mijokovici. 

Crăciunul sârbesc la Timișoara FOTO Ștefan Both
Crăciunul sârbesc la Timișoara FOTO Ștefan Both

Tradiții la masa de Crăciun 

În această seară, sârbii și-au urat „Hristos se rodi” (Hristos s-a născut). În prima zi de Crăciun vor pune pe masă friptura numită „pecejnica”, iar prăjitura tradiţională pentru aceste sărbători este „cesnica”, care un bănuţ în el.  

În prima zi de Crăciun, după slujbă, păstrând tradiția sfântă, vom fi cu toții, cu mic, cu mare, bătrân sau tânăr, în jurul mesei de Crăciun. Avem tradiționala cesnica, adică desertul pe care noi îl aducem la masa de Crăciun, în ea se pune și o monedă, iar cel care ajunge să pună mâna pe ea este binecuvântat cu un an mai rodnic”, a mai spus Milan Mijokovici. 

Crăciun sârbesc la Timișoara FOTO Ștefan Both
Crăciun sârbesc la Timișoara FOTO Ștefan Both

În prima zi de Crăciun, liturghia de la Catedrala din Piața Unirii va avea loc la ora 10.00, iar de la ora 19.00 va avea loc tradiționalul concert susținut de corul Catedralei.

Revelionul după calendarul vechi va avea loc peste o săptămână, în 13 ianuarie. Sârbii vor desface şampaniile la ora 1 noaptea (miezul nopţii în Serbia), când petrecăreţii îşi urează „Srecna Nova Godina!”.

Conform recensământului din 2011, în România trăiau în jur de 24.000 de sârbi, dintre care 10.000 în judetul Timis.

Crăciun sârbesc la Timișoara FOTO Ștefan Both
Crăciun sârbesc la Timișoara FOTO Ștefan Both

Alături de sârbi, sărbătoresc Crăciunul după calendarul Iulian şi etnicii ucrainieni, lipovenii ruşi şi armenii din Banat. 

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri