Revelion după calendarul vechi. Sârbii din Timişoara îşi vor ura la noapte Srecna Nova Godina!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzică specifică, meniuri tradiţionale, şampanie şi voie bună - numeroase restaurante din Timişoara asigură atmosfera celei mai mari petreceri sârbeşti ale anului.

Mai multe restaurante cu specific sârbesc sau care au patroni sârbi vor organiza petreceri speciale cu ocazia Revelionul după calendarul Iulian. Nu va lipsi mâncarea specifică şi muzica sârbească oferită de invitaţii din ţara vecină. 

Sârbii vor desface şampaniile se la ora 1 noaptea (miezul nopţii în Serbia), când petrecăreţii îşi urează „Srecna Nova Godina!”. 

Deşi comunitatea sârbă de pe plaiurile româneşti este strâns unită şi credincioasă tradiţiilor bătrâneşti, în Serbia petrecerile din data de 13 ianuarie sunt umbrite de către cele din decembrie. 

Generaţiei tinere îi este mai uşor să accepte tradiţile occidentale şi nu consideră importantă sărbatorirea noului an cum au făcut-o generaţiile trecute. 

Astfel, în vreme ce în Timişoara comunitatea sârbă se pregăteşte să petreacă în numeroase localuri care au pregătit un program special pentru această noapte, în Serbia tot mai puţini oameni păstrează tradiţia.

În România trăiesc în jur de 24.000 de sârbi, dintre care 10.000 în judetul Timis. Alături de sârbi, sărbatoresc Crăciunul şi Revelionul după calendarul Iulian, şi etnicii ucrainieni, lipovenii ruşi şi armenii din Banat.


Citeşte şi:

FOTO Sârbii din Timişoara au alungat spiritele rele prin arderea "badnjakului". Începe Crăciunul după calendarul vechi

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite