Roxana Voinea dă glas spiritului popular

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra este pasionată de tradiţia populară şi vrea să le demonstreze colegilor săi de generaţie că nu este nicio ruşine să te exprimi prin folclor.

PROFIL
Născută. 10.09.1993, Petroşani, Hunedoara
Studii. Elevă la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” Timişoara
Experienţă. De şapte ani a început să facă dansuri populare
Familie. Necăsătorită

Foarte puţini tineri din ziua de azi se mai raportează la valorile culturale populare. Nu acesta este şi cazul Roxanei Voinea, o timişoreancă de doar 17 ani pentru care folclorul înseamnă, practic, o parte a sufletului ei. Această pasiune a descoperit-o încă de când era doar în clasa a II-a, sub îndrumarea Doinei Susan. Din anul 2008 face parte din ansamblul „Cununa Timişului” al comunei Ghiroda, alături de coregrafii Nicolae şi Brânduşa Stănescu.
Dragostea pentru cântecul, portul şi spiritual popular are rădăcini mult mai adânci, care îşi trag seva chiar din familia sa. „Un pas spre înclinaţia mea către folclor a avut-o scumpa mea mamă, Felicia, care adoră dansul popular şi muzica. O iubesc enorm de mult şi îi mulţumesc pentru tot ce m-a învăţat. La fel de mult o apreciez şi pe Giorgiana Necşa, care m-a învăţat să interpretez anumite piese de la cor, şi, în special, ritmul de toacă”, a spus Roxana.

Glas de toacă
Una dintre abordările folcloristice ale tinerei este toaca. Specifică bisericii, toaca şi-a făcut loc şi în sufletul tinerei care a fost trezită la viaţă de o colegă de-a sa, Georgiana Necşa. Ea a participat chiar şi la un festival de toacă, unde a fost premiată împreună cu grupul său pentru măiestrie. Pe lângă dans popular şi toacă, Roxana este şi solist vocal. Face parte din grupul Melos al Facultăţii de Teologie, lucru pe care şi l-a dorit de când se ştie, având o atracţie deosebită spre lirica pasorală şi este membră a corului din comuna Ghiroda.
În ceea ce priveşte celelalte ocupaţii extraşcolare, Roxana spune că îi plac ieşirile cu prietenele sale. „Ador să ies cu prietenele mele cele mai bune, să ne răsfăţăm, să mergem la shopping, la alergat, la suc în Piaţa Unirii sau la mall. Lucruri pe care le fac fetele de vârsta mea”.
Viitorul sună bine pentru tânără. Este încrezătoare în puterile proprii, ambiţioasă şi inteligentă. Ştie ce vrea şi face tot ce este posibil pentru a obţine acel lucru. „Cea mai mare dorinţă a mea este aceea de a deveni medic chirurg cardiolog. Aş vrea să continui cu Facultatea de Medicină, ori cea din Timişoara, ori cea de la Cluj. Visul meu este acela de a efectua un transplant de inimă. Îmi doresc cu tot dinadinsul asta şi sunt ferm convinsă că voi reuşi!”, a concluzionat Roxana Maria Voinea.

Întrebări şi răspunsuri

Ce hobby-uri ai?
Principalul meu hobby este muzica. Ador să cânt şi să dansez, dar la fel de mult îmi place să înot, să joc volei, să ies cu fetele în oraş, să citesc. Un hobby mai special este să mă uit la desene animate, indiferent de vârsta pe care o am.

Care sunt vedetele tale preferate? 
Cele mai iubite cântăreţe ale mele sunt Carmen Popovici Dumbravă şi Laura Laurenţiu, datorită veseliei acestora şi modului de interpretare. Poate voi ajunge şi eu să iau lecţii de la dânsele, sau poate să cânt una din piesele mele preferate din repertoriu acestora, cum ar fi: Carmen Popovici Dumbravă – „Vreau să îţi arăt” şi Laura Laurenţiu – „Mărie, Mărie!”

Ce-i place
Sunt devotată principiilor şi valorilor cu care am crescut. Îmi place să glumesc şi să îi fac pe cei din jurul meu să se simtă bine în compania mea. Îmi plac foarte mult animalele, în special câinii.

Ce nu-i place
Nu îmi plac la oameni este minciuna şi răul  intenţionat. Nu suport să văd oameni care nu sunt apreciaţi la adevărata lor valoare, sau sunt manipulaţi. Prefer să cred că toţi suntem buni, dar nu toţi ne arătăm adevăratele sentimente.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite