Reţeaua de tuneluri folosite de „teroriştii“ lui Ceauşescu: „Leagă două aeroporturi, sediul Partidului Comunist şi Casa Poporului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În timpul Revoluţiei din 1989 s-a vorbit mult despre tunelurile secrete din Bucureşti
În timpul Revoluţiei din 1989 s-a vorbit mult despre tunelurile secrete din Bucureşti

Ziarul „Chicago Sun Times” din 25 decembrie 1989 a publicat un articol al lui Viorel Urma despre reţeaua de tuneluri folosită de „teroriştii“ lui Ceauşescu.

Timişoreanul Marius Mioc, unul dintre cercetătorii evenimentelor de la Revoluţia din 1989, a publicat pe blogul său un articol al ziarului „Chicago Sun Times” din 25 decembrie 1989. Viorel Urma a transmis ştirea de la Viena şi vorbeşte despre reţeaua de tuneluri folosită de teroriştii lui Ceauşescu. Informaţiile au fost preluate de la Radio Bucureşti. Marius Mioc a tradus articolul din „Chicago Sun Times”.
 

“Soldaţii revoluţionari au găsit un vast labirint de tuneluri şi adăposturi conspirative folosite de forţele de poliţie loiale lui Nicolae Ceauşescu, unele având intrări tainice ascunse în criptele din cimitir. Unele staţii de metrou din capitala României au intrări către reţea, care sunt păzite prin echipament electronic de supraveghere, după cum au spus ofiţeri ai armatei vorbind duminică la Radio Bucureşti.

Mai multe coridoare de la palatul lui Ceauşescu duceau la un lac din nordul Bucureştiului, s-a spus la radio.

Ofiţerii au spus că reţeaua de tuneluri traversează oraşul şi leagă două aeroporturi, sediul Partidului Comunist şi palatul lui Ceauşescu din centrul Bucureştiului.
 

Unităţi ale armatei care s-au alăturat protestatarilor reformişti se luptă cu poliţia secretă a lui Ceauşescu pentru controlul ţării. Forţele de securitate bine antrenate şi înarmate folosesc tactici de gherilă de tip loveşte-şi-fugi, mai ales pe timpul nopţii.

Emisiunea radio a prezentat amănunte uluitoare despre sutele de adăposturi conspirative şi kilometri de tuneluri sub pămînt pline de arme.

Palatul lui Ceauşescu avea un buncăr proiectat să reziste la atacuri nucleare şi echipat ca un centru de comandă pentru război. Tunelurile legau deasemeni aşa numitul <Palat de primavera> din nordul capitalei şi vechiul palat regal din centru, lângă sediul partidului, s-a spus la radio.

Tuneluri Bucureşti

Un tunel de la sediul partidului ducea către un lac din nordul oraşului, fiind se pare plănuit ca o cale de scăpare pentru Ceauşescu.

Guvernul revoluţionar a afirmat că dictatorul comunist care a condus ţara timp de 24 de ani a fost prins sâmbătă împreună cu soţia sa. Duminică, la televiziunea de stat sovietică s-a spus că cei doi au fost găsiţi ascunzîndu-se într-un buncăr subteran.

Tunelurile au fost plănuite pentru cele mai loiale trupe de securitate ale lui Ceauşescu, a spus radioul.

Emisiuni radio româneşti monitorizate la Viena au chemat în mod repetat arhitecţii care au fost implicaţi în construirea reţelei de tuneluri să dezvăluie poziţionarea acestora armatei şi altor forţe care sprijină revolta.

<Armata a găsit şi neutralizat 48 de case conspirative ale teroriştilor pe numai 20 de străzi din Bucureşti>, a spus Radio Bucureşti duminică.

Români informaţi au spus că au auzit de existenţa unor asemenea case conspirative în capitală şi toate marile oraşe, dar puţini şi-au închipuit amploarea acestora.

Agenţia sovietică de ştiri TASS a spus că poliţiştii au spaţii de locuit de-a lungul celor mai folosite rute de deplasare ale lui Ceauşescu. Citând români informaţi, TASS a afirmat că unii „terorişti” aflaţi sub focul armatei s-au retras în cimitire, unde aveau ascunzători printre cripte şi intrări la tuneluri.

Vineri noaptea, trupe loiale lui Ceauşescu ascunse într-un tunel au deschis focul asupra mulţimii adunate în piaţa palatului pentru a asculta proclamaţia comitetului salvării naţionale, guvernul provizoriu al României”, se arată în traducerea realizată de Marius Mioc, pe blogul său.


Citeşte şi:

Generalii Stănculescu şi Chiţac au pierdut definitiv la CEDO lupta cu statul român, în dosarul Revoluţiei din '89, de la Timişoara

Cum l-a turnat Gelu Voican Voiculescu pe Bivolaru, guru MISA, la Securitate: „Are priză la oameni reduşi, handicapaţi, labili. Un amăgit care-i amăgeşte pe alţii”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite