Casa Poporului - secrete dosite de zeci de ani sub cea mai mare clădire din Europa: un oraş plutitor şi un tunel care o leagă de aeroport
0
Casa Poporului a stârnit o mulţime de controverse de-a lungul timpului şi imediat după realizarea clădirii-gigant au apărut fel de fel de legende. Bucureştenii au fost fascinaţi întodeauna de partea nevăzută a Casei Poporului, mai exact de ce se ascunde sub impresionanta clădire din mijlocul Bucureştiului.
Încă de pe vremea lui Carol al II-lea începuse să se discute despre ridicarea unui monument strategic, însă abia în timpul lui Nicolae Ceauşescu s-a materializat. Totul a început după marele cutremur din anul 1977, atunci când ideea realizării unui monument strategic a început să fie din ce în ce mai prezentă în mintea dictatorului.
Astfel, Nicoalae Ceauşescu a organizat un concurs la care au participat 17 colective de arhitecţi, care mai de care mai talentaţi.În urma acestuia, proiectul Ancăi Petrescu, pe atunci o tânără de aproape 30 de ani, avea să-l cucerească definitive pe Nicolae Ceauşescu.

Casa Poporului, în timpul lucrărilor FOTO Rezistenta.net
Oraşul plutitor de sub Casa Poporului
Casa Poporului este o construcţie impresionantă în primul rând datorită dimesiunilor şi pentru că a fost construită la cererea lui Nicolae Ceauşescu. Bucureştenii au vorbit de-a lungul timpului despre o mulţime de secrete care s-ar afla chiar sunt clădirea gigant.
O legendă urbană spune că sub Casa Poporului s-ar afla un orăşel plutitor, alcătuit dintr-o mulţime de tuneluri de fugă care ar face legătura cu alte clădiri importante sau zone cheie ale Bucureştiului. Anca Petrescu, arhitecta Casei Poporului, povestea, pentru „Adevărul“, în urmă cu doi ani că nici nu se pune problema ca sub Casa Poporului să fie un oraş plutitor. Însă, spunea arhitecta, există tuneluri de fugă. De asemenea, sub impresionanta construcţie se odihnesc şi două buncăre antiatomice şi un adăpost antiaerian.
„Dacă în cazuri de urgenţă cineva se adăposteşte în buncărele de sub Casa Poporului, trebuie să iasă de acolo într-un fel sau altul. Acesta este rostul unor tuneluri de fugă. Cât despre un oraş plutitor subteran, nici nu poate fi vorba”, Anca Petrescu, arhitecta Casei Poporului
Totodată, o altă legendă urbană spunea că prin anii 80 Ceauşescu ar fi vrut ca Armata să îi construiască un tunel secret care să facă legătura între Casa Poporului şi aeroport. Nici până în zilele noastre această legendă urbană nu a putut fi demonstrate, însă oamenii au continuat să vorbească despre ea.

FOTO Comunismul în România / Muzeul Naţional de Istorie
Lucrările au rămas în aer
După Revoluţie, lucrările de la Casa Poporului au fost oprite, urmând o perioadă în care locuitorii ţării au fost întrebaţi dacă sunt de acord cu demolarea clădirii. Puţini au fost cei care au ales ca gigantul din Bucureşti să fie demolat şi aşa a ajuns să i se găsească o întrebuinţare clară.
Clădirea are o suprafaţă de 370.000 de metri pătraţi şi 84 de metri înălţime şi din acest motiv ar trebui ca ventilaţia din interior să fie ireporşabilă. Lucru care nu se întâmplă în acest moment în Casa Poporului. Astfel, spunea arhitecta Anca Petrescu, lucrările nu sunt terminate la instalaţiile de ventilaţie.










