Proteste #Rezist în Elveţia: „România se află într-un moment-cheie: fie îşi consolidează instituţiile democratice, fie se întoarce la moştenirea comunistă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezist Elvetia

Unul dintre voceile #Rezist din Elveţia, analistul politic Gabriela Mirescu, este subiectul unui articol în La Liberté.

Asta seară în Elveţia au loc două manifestaţii de solidaritate ale românilor cu cei care protestează acasă. Un eveniment se desfăşoara la Zürich şi celălalt, la Fribourg.
 

Unul dintre membri #Rezist din Elveţia, analistul politic Gabriela Mirescu, a fost subiectul unui articol în La Liberté. Tânăra originară din Timişoara, care locuieşte de 17 ani în Elveţia, a vorbit despre ultimele schimbări pe plan politic de la Bucureşti. Întrebată cum se poate scăpa de o instabilitate, având în vedere că România al trelea premier într-un an, Mirescu spune:

 „Este greu de precizat pe termen scurt. Presiunea este acum asupra preşedintelui de centru - dreapta, Klaus Iohannis, care se află în plin conflict cu liderul partidului de guvernământ, Liviu Dragnea. Acesta a fost contextul în care Iohannis a fost nevoit să se resemneze în numirea unui nou prim-ministru în această săptămână”.

Gabriela Mirescu afirmă că adevarata puterea este exercitată de omul forte din PSD prin intermediul şefului guvernului.  „Încă o dată, Liviu Dragnea, şeful Partidului Social Democrat (PSD), de altfel mostenitorul  Partidului Comunist, a fost cel care a desemnat noul prim-ministru. Viorica Dancilă este un fel de marionetă în mâinile PSD şi a liderului său... Liviu Dragnea nu poate deveni prim-ministru, deoarece el a fost deja condamnat de instanţele judecătoreşti (pentru fraudă electorală la doi ani de închisoare cu suspendare). Dar el este cel care conduce de fapt”, a spus Mirescu.

Rezist Elvetia

Politologul a vorbit şi despre controversata ordonanţă care avea menirea de a slabi legislaţia anticorupţie. 

„Situaţia este şi mai gravă decat atunci. În acel moment, presiunea străzii şi a Uniunii Europene au forţat guvernul să faca un pas inapoi. A fost însă aleasă o altă <cale>, prin modificări legislative care pun sub semnul întrebării separarea puterilor în stat. În 2017, Parlamentul a adoptat legi care slăbesc statul de drept. Aceste legi sunt astăzi pe masa preşedintelui, pentru a fi semnate... Situaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) este critică, deoarece parlamentul tocmai a adoptat controversatele legi ale justiţiei şi în prezent operează modificări ale legislaţiei penale. Modificările în curs vizează în primul rând independenţei sistemului judiciar şi subordonarea politică a acesteia. Lupta împotriva corupţiei va fi slabită, ceea ce corespunde obiectivului afişat de PSD din momentul în care a câştigat alegerile din 2016... În ansamblu se poate spune că acum România se află într-un moment cheie: fie îşi consolidează instituţiile democratice, fie se întoarce în braţele <ciumei roşii>, adică la greaua moştenirea comunistă. Speranţa rămâne ca societatea civilă să joace un rol decisiv în reformarea statului, o reformă care trebuie să înceapă <de jos în sus>, a afirmat Mirescu.
 

Românii din Elveţia s-au asociat în #Rezist ZH şi au avut frecvent în ultimul an apariţii in media elveţiană. Scopul lor este să informeze opinia publica de acolo cu privire la situaţia politica gravă din România.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite