Protest al societăţii civile la adresa unei legi care incriminează delictul de opinie. „Critica va fi considerată infracţiune“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Societatea Timişoara a semnalat numeroase derapaje de-a lungul deceniilor
Societatea Timişoara a semnalat numeroase derapaje de-a lungul deceniilor

Mai multe organizaţii civice din România, printre care şi Societatea Timişoara, au semnat un protest împotriva unui proiect de lege care nu va face decât să incrimineze delictul de opinie.

Camera Deputaţilor, camera decizională, a votat forma Senatului, iar legea urmează să fie trimisă la Preşedinţie. Legea va trebui să aştepte o decizie a Curţii Constituţionale, dacă aceasta va fi atacată înainte de promulgare.

„Constatăm cu îngrijorare că, într-o perioadă de criză profundă la nivel mondial, în care întreaga lume priveşte cu spaimă spre acest nou asalt al dictaturii asupra lumii libere, în loc să întărească sistemul democratic, politicienii noştri emit legi care pun din nou în pericol înseşi fundamentele unei societăţi libere şi democratice în România. Sub pretextul implementării unei decizii-cadru europene în legislaţia naţională, prin recentul proiect de lege votat în Camera Deputaţilor, decizională în acest caz, politicienii români nu fac decât să incrimineze delictul de opinie”, spun semnatarii scrisorii: Fundaţia Freedom House România, Sindicatul Unit al Salariaţilor - Radio România, Societatea Timişoara, Asociaţia Ziariştilor Independenţi România, Secţia Română a Asociaţiei Europene a Jurnaliştilor, Progress Foundation, Grupul pentru Dialog Social şi Geeks for Democracy.

Aceştia consideră că amendamentul privind pedepsirea discriminării pe criterii de apartenenţă politică, care vine să modifice articolul de lege din Codul Penal, redeschide o Cutie a Pandorei, „dând cale liberă unor interpretări abuzive şi contrare dreptului fundamental la libera exprimare“, prin care o critică substanţială adusă unui politician sau partid politic, inclusiv de către mass-media, ar putea fi considerată infracţiune.

„Decizia cadru 2008/913/JAI a Consiliului Europei face referire foarte clară la xenofobie si rasism, iar categoriile de persoane sunt precis enumerate, fiind definite pe criterii de <rasă, culoare, religie, descendenţă sau origine naţională sau etnică>, şi nicidecum pe criteriul apartenenţei la un partid politic. În noiembrie 2021, Senatul României a adăugat, pe lângă cele preluate din decizia JAI, noi criterii: opinia sau apartenenţa politică, averea, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA”, explică membrii societăţii civile. 

Activiştii mai susţin că, cu o Justiţie deja şubrezită, România nu îşi poate permite să intimideze şi să descurajeze jurnalismul critic, punând în mâinile reprezentanţilor clasei politice încă un instrument de control, prin lege, al presei şi de reprimare a oricărei opinii critice la adresa sa. 

„Politicienii nu sunt şi nu pot fi asimilaţi drept o prezumtivă categorie discriminată. În consecinţă, cerem aplicarea şi implementarea corectă a Deciziei cadru 2008/913/JAI a Consiliului Europei în Codul Penal, în spiritul ei, şi anume cu privire la incitarea la ură şi violenţă împotriva grupurilor discriminate aşa cum sunt identificate, şi nicidecum pe criteriul apartenenţei la un partid politic. În felul în care e formulat acum, articolul de lege deturnează de fapt sensul şi spiritul deciziei cadru europene de combatare a antisemitismului si rasismului şi oferă o armă politicienilor, ce poate fi îndreptată oricând, şi foarte uşor, împotriva dreptului la libera exprimare şi a libertăţii presei. Prin urmare, considerăm imperios necesară găsirea unei soluţii legislative de anulare de îndată a efectelor nefaste pe care forma actuală a proiectului de lege le poate produce”, se mai arată în scrisoarea de protest. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

Societatea Timişoara, alături de judecătorul Cristi Danileţ: Legile justiţiei vor rămâne aşa cum au fost gândite de Dragnea, Iordache şi Tudorel Toader

Renate Weber a luat Premiul Secera şi ciocanul: „Pentru efortul depus pentru susţinerea sistemului şi structurilor (neo)comuniste în România“

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite