Programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, în premieră. Vor fi peste 30 evenimente pe săptămână

0
Publicat:

Românii au aflat, în sfârșit, câte ceva despre ce se va petrece în Timișoara anului 2023, când orașul de pe Bega va deține titlul de Capitală Culturală Europeană.

Organizatorii au prezentat programul cultural Timișoara 2023 FOTO Cinema Victoria
Organizatorii au prezentat programul cultural Timișoara 2023 FOTO Cinema Victoria

Cele patru instituții partenere în implementarea proiectului Timișoara 2023, Primăria, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii și Asociația Timișoara 2023 au prezentat luni, 12 decembrie, la Cinema Victoria, amănunte din programul cultural pentru anul viitor.

S-a vorbit în premieră despre deschiderea oficială de preluare a titlul de Capitală Culturală europeană, care va avea loc în week-end-ul 17-19 februarie 2023, cu peste 50 de evenimente, de la concerte în aer liber, expoziții, la teatru în spații neconvenționale, premiere de film etc.

În 2010 s-a născut acest vis. 13 ani mai târziu devine realitate. A fost un roller-coaster pentru toată comunitatea. Astăzi putem să vă prezentăm o parte din program. Suntem cu aproape 200 de operatori culturali și asociații care implementează acest program pentru 2023. Am dat acest program comunității. Ne-am ținut de cuvânt, Timișoara nu a primit acest titlu cu vorbe goale. A făcut promisiuni, a avut un dosar de candidatură cu care a convins, cu proiecte și programe foarte concrete. Vom avea în medie peste 30 evenimente pe săptămână. După deschiderea din 17-19 februarie, în fiecare zi se vor întâmpla lucruri în oraș. Vor acoperi tot orașul. Se întâmplă peste tot în comunitate. Toate cartierele vor trăi acest an. Nu este doar pentru a arăta cultura și istoria timișoreană, ci a ne deschide către Europa. Vom avea parteneri din lumea întreagă”, a spus primarul Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a amintit de prezența la Timișoara a unor scriitori de Nobel, precum Orhan Pamuk (2006) sau Olga Tokarczuk (2019), de 12 festivaluri de muzică, de la baroc la rock, festivaluri tematice, de asemenea de cinci festivaluri de teatru.

Vom putea să convingem seniorii din Paris, dar și tinerii care vin cu rucsacul. Avem un program pentru toată lumea, care ofere ceva pentru toată lumea. Se bazează pe un fir roșu și valori de bază: de diversitate, inovare și curaj. Fiecare are o lumină pe care poate să o dea mai departe”, a mai spus Dominic Fritz.

„E capitala noastră, a tuturor"

În perioada 17-19 februarie se va deschide expoziția Victor Brauner, la Muzeul de Artă, dar și instația Adinei Pintilie – care a reprezentat România la Bieala de la Veneția.

De asemenea, se va inaugura o mare grădină verticală în Operei – instalație care aparține unei companii din Barcelona.

Va fi prezent la Timișoara și renumitul filosof și scriitor german Peter Sloterdij.

Capitala Culturală e o șansă istorică pentru oraș, pentru țară. Peste tot e o curiozitate, nu doar pentru programul cultural, ci pentru povestea Timișoarei. Trebuie să luăm acest an ca ceva ce ne aparține, nu-l dăm înapoi, vrem ca acest titlu să formeze viața culturală mulți ani înainte. Vrem să luăm această capitală, să o facem capitala noastră. Nu este a Primăriei, a Consiliului Județean, a Ministerului Culturii... e capitala noastră, a tuturor. Nu am niciun dubiu că vom reuși. Vom spune într-o zi că a transformat orașul”, a mai afirmat Fritz.

S-a vorbit și despre noile spații culturale care se vor deschide în 2023, Turnul de apă din Iosefin, Muzeul Apei, curtea de la Multiplexity, cinematografele Studio, Dacia și Timiș. 

Expo Brâncuși – cea mai mare din România din ultimii 50 de ani

Timișoara 2023 se deschide oficial în februarie, dar primul eveniment va fi încă din această lună: expoziția Paul Neagru, de la Muzeul de Artă. La finalul anului se va desfășura și un festival al Luminilor. Toate aparțin Consiliului Județean Timiș.

Ne-am focusat pe evenimente de impact major, expo Brauner, Brâncuși – cea mai mare din România din ultimii 50 de ani, Jazz X, Codru Festival, Flight Festival, sunt câteva zeci de evenimente majore. Deschiderea pe care o să o avem prin extinderea din zona cu valorzarea canalului Bega, în acea zonă… Vom avea evenimente spectaculoase în 2023. Un grad de conformare cu nivelul de excelență artistic. Sunt invetiții la Muzeu de Artă, Bastionul Theresia, Aerodromul Cioca, orientate către a crea ceva pe termen lung. 2023 va fi un an de care vom fi mândri cu toții”, a spus Dan Diaconu, consilierul personal al președintelui CJT, Alin Nica.

„Viața nu este un șir de festivaluri, de saltimbanciade"

La eveniment a participat și Demeter Andras, consilier pentru Timișoara 2023 din partea Ministerului Culturii.

La 33 de ani de la Revoluție, avem nevoie să conștientizăm câteva aspecte. De unde venim, încontro ne îndreptăm. Se vede bine la nivel de intenții și se va vedea și mai bine la nivel de fapte, că moștenirea pe care sper să o lase 2023 generațiilor care vor urma, să fie ceva care pune accent pe cultură și sustenabilitate... Viața nu este un șir de festivaluri, de saltimbanciade, sunt alte valori pe care trebuie să le conștientizăm și să le ocrotim. Tot ce va însemna Timișoara în 2023 va trebui să arate muliplele valențe și fațete ale culturii: de la artă culinară, respectului față de sine, sensibilității sociale, până la cultura urbanistică... România nu e doar educată, ci și culturală. Este marea promovare”, a spus Demeter Andraș.

Ovidiu Megan, președintele Asociației Timișoara 2023, a dezvăluit parteneriatul de un milion de euro, semnat cu Banca Transilvania.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite