Transformarea turnului de apă din Timișoara, construit în 1914. Va fi un obiectiv turistic major în 2023 VIDEO

0
Publicat:

Lucrările de reabilitare a turnului din cartierul timișorean Iosefin, unul dintre obiectivele majore ale proiectului Timișoara - Capitală Culturală Europeană 2023, au început în toamna anului trecut, iar acum se văd deja schimbările.

Turnul de apă din cartierul Iosefin FOTO Ștefan Both
Turnul de apă din cartierul Iosefin FOTO Ștefan Both


Turnul de apă din Iosefin, una dintre cele mai înalte structuri din Timișoara, se transformă pe zi ce trece. Se lucrează atât în interior, cât și în exterior.  

Noul centru cultural din turn va fi gata la începutul anului viitor, chiar înainte de începerea efectivă a programului Timişoara - Capitală Europeană a Culturii 2023. 

Suntem în faza de șantier. Ne bucurăm că s-a montat schela pe interior și se lucrează la recondiționare, la casa liftului. Ne ajută foarte mult să venim pe șantier foarte des – noi ne vom ocupa de valorificarea turnului, să identificăm spațiile expoziționale, spațiile în care vom face evenimente, pentru că nu mai e mult până la deschiderea turnului. Ne dorim foarte mult să îl avem gata înainte de deschiderea Capitalei Culturale, în 2023. Trebuie să contractăm foarte mulți artiști, vrem să aducem proiecte din afară, din țară, lucrăm cu artiști locali și e important să avem de acum măsurători, lumini, sisteme de prindere, să fim pe fază la orice intervenție se face la turn, ca să ne dăm seama cum ne putem adapta ulterior pentru valorificare”, a declarat Simona Giura, din partea Asociaţiei Prin Banat, responsabilă de proiectul de reabilitare. 

Se va putea urca cu un lift interior

În interiorul vor fi amenajate o cafenea, o sală de expoziţii, un spaţiu foaier şi o sală pentru activităţi culturale.  

Întreaga zonă din fața turnului va fi reamenajată. Acolo se va construi și o clădire nouă care va adăposti spații administrative, toalete și vestiare. 

În partea de jos vom avea un punct info, zona de cafenea-bar, intrarea în lift. Afară va fi terasă cu mobilier urban, destul de multă zonă verde și cel mai important pentru noi – noi nu vedem acest tur care pe un monument turistic; îl vedem ca pe un centru cultural al cartierului și al orașului și atunci e foarte important să poată lumea intra din stradă, să nu aibă un gard, o poartă, să fie foarte primitoare intrarea în centru”, a mai spus Simona Giura. 

Turnul de apă din cartierul Iosefin FOTO Ștefan Both
Turnul de apă din cartierul Iosefin FOTO Ștefan Both

Tot la nivelul 0 se va amenaja un mic muzeu al monumentului, unde se vor prezenta toate etapele construcției.  

Căutăm în arhive, nu numai în România, ci și în Austria și Ungaria. Am reușit să găsim contractul de execuție, primele chei, fotografii vechi, am făcut vizite de lucru deja la Turnul de Apă din Praga, transformat și el în centru cultural, la cel din Szeged care e cumva muzeu, nicicare nu mai sunt funcționale, dar e important să vedem cum fac alții lucrurile. Urmează să mergem și la cele din țară”, a mai spus Simona Giura. 

Se lucreaza la liftul din turnul de apă FOTO Ștefan Both
Se lucreaza la liftul din turnul de apă FOTO Ștefan Both

Amenajarea celor două rezervoare de apă

Turnul a fost construit să funcţioneze cu două rezervoare, unul pentru apă potabilă, iar celălalt pentru apă industrială. Și ele vor deveni spații culturale.  

La nivelul 1 sunt deja geamuri și se poate vedea panorama orașului. Este și scara de acces spre rezervorul 1. Este zona clasică pentru expoziții, lansări, piese de teatru, mici proiecții de film, audiții. Nivelul intermediar dintre acest auditorium și zona de cafenea este zona tamburului. L-am gândit pentru instalații de mari dimensiuni. Primul rezervor va fi pentru proiecte mai alternative, de new-media, videomapping. S-a decupat o parte din rezervor și va fi o scară până sus. În celălalt rezervor este foarte multă lumină naturală, pentru că s-au decupat niște geamuri, vom putea expune sculptură, pictură”, a mai adăugat Simona Giura. 

În interiorul turnului de apă FOTO Ștefan Both
În interiorul turnului de apă FOTO Ștefan Both

Timișoara văzută de la 45 de metri

Cireaşa de pe tort va fi punct de belvedere, din vârful turnului, aflat la cota +45,50 metri. 

Și zona de belvedere este prevăzută și ea cu instalații, Ne vom folosi și de vântul care bate în zona acea și vrem niște instalații interactive pe partea asta. Și zona de belvedere e interesantă, toată lumea vrea să ajungă acolo sus”, a mai spus Simona Giura. 

Turnul de Apă din Iosefin, cu înălţimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte.

Timișoara văzută din turn FOTO Ștefan Both
Timișoara văzută din turn FOTO Ștefan Both

În unele documente apare şi semnătura lui Szekely Laszlo, pentru că era arhitectul-şef al oraşului, dar nu el este proiectantul turnurilor, ci Lenorduzzi, care a proiectat, printre altele, turnul de apă de la Arad şi cel de la Szeged, ambele fiind reabilitate acum. 

Proiectul de reabilitare este finanţat din fonduri norvegiene cu peste nouă milioane de lei, iar Primăria Timişoara şi Asociaţia Prin Banat contribuie cu peste două milioane de lei.  

La finalul reabilitării, Asociaţia a gândit deja un program de 120 de evenimente cu scopul de a reanima cartierul Iosefin, evenimente care vor face parte din programul Timişoara - Capitală Europeană a Culturii. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite