Preţul plătit de un agricultor care a reacţionat după ce a fost prins de barbă: „Este un caz limpede de autoapărare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Boghianu trebuie să plătească 14.000 de lei pentru că a lovit două persoane după ce una dintre ele şi-ar fi  înfipt mâinile în barba sa FOTO Daniel Dancea
Mihai Boghianu trebuie să plătească 14.000 de lei pentru că a lovit două persoane după ce una dintre ele şi-ar fi  înfipt mâinile în barba sa FOTO Daniel Dancea

Mihai Boghianu, un agricultor în vârstă de 60 de ani din judeţul Timiş a ajuns să fie judecat pentru loviri şi alte violenţe după un conflict cu un al agricultor căruia Boghianu trebuia să-i recolteze grâul. Totul a pornit de la o neînţelegere legată de calitatea serviciilor oferite de bătrân.

Proprietar al unei combine pentru treierat grâul, Mihai Boghianu, un agricultor în vârstă de 60 de ani din zona Detei, judeţul Timiş a fost angajat de Neda Patrichie, un alt agricultor din zonă, să îi recolteze mai multe lanuri de porumb. Bătrânul susţine că în timpul recoltării unuia dintre lanuri i s-a rupt o curea, iar asta nu i-a mai permis să toace paiele de grâu, conform înţelegerii avute cu proprietarul. Mihai Boghianu susţine că i-a spus acest lucru proprietarului, iar acesta i-a făcut semn să intre în lan, lucru care s-a şi întâmplat, agricultorul începând să treiere.

„Am intrat vreo 100 de metri şi atunci a fugit după mine unul dintre ei Morariu, mi-a spus să mă opresc şi să ies afară. Am ieşit afară şi când m-am dat jos din combină a venit bătrânul, Neda Patrichie, şi m-a prins cu amândouă mâinile de barbă spunându-mi că îmi bat joc de ei. Probabil se referea că nu le toc paiele. Atunci l-am prins de mână şi l-am împins. Atât s-a întâmplat. Probabil cu mâna lui s-a lovit la buză”, a povestit bătrânul, potrivit căruia unul dintre martori a depus declaraţie în favoarea sa şi în dosar nu s-a mai întâmplat nimic, cercetările fiind reluate după moartea martorului.

În ciuda, declaraţiilor sale prin care a arătat că a fost în autoapărare, Mihai Boghianu a fost trimis în judecată, unul dintre martorii din dosar declarând că bătrânul l-a bătut atât pe Neda Patrichie, cât şi pe Pavel Ion, care a intervenit pentru aplanarea conflictului. De altfel, la dosar a fost depus şi un certificat medical potrivit căruia una dintre victime necesita 7 zile de îngrijiri medicale, iar cealaltă 4 zile de îngrijiri medicale.

Reacţia sa împotriva acelora despre care susţine că l-au tras de barbă, l-a costat scump pe Mihai Boghianu. Judecătoria Deta, care a judecat pe fond dosarul de loviri şi alte violenţe în care bătrânul a fost trimis în judecată, l-a condamnat pe Boghianu la 1.500 de lei amendă. În plus judecătorii l-au obligat pe bătrân să achite 9.000 de lei daune morale, 160 de lei daune materiale, 300 de lei cheltuieli judiciare avansate de stat şi câte 1.500 de lei cheltuieli de judecată pentru fiecare dintre părţile civile.

Sentinţa a fost atacată cu apel, avocatul lui Boghianu, Florin Kovacs cerând achitarea bătrânului. „Este un caz limpede de autoapărare. Este inadmisibil ca o persoană care este atacată de alte patru persoane şi care răspunde acestui atac să fie sancţionată, chiar şi cu amendă penală, pentru că s-a apărat. Soluţia care era? Să stea şi să încaseze de la cei patru agresori fără să aibă nicio reacţie? Autoapărarea e un atac la care trebuie să răspunzi. Prima instanţă a emis această soluţie motivând că a acţionat într-un loc public şi nu s-a temut. În accepţiunea instanţei, dacă eşti atacat pe stradă nu ar trebui să te temi, ci să stai să încasezi aceste lovituri, ceea ce este din punctul meu de vedere total deplasat”, a declarat avocatul. Judecătorii Curţii de Apel Timişoara au respins, însă, apelul, menţinând  decizia primei instanţe. Mihai Boghianu trebuie să plătească în total aproape 14.000 de lei. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite