A fost restaurat monumentul "Ciumei" din Piaţa Libertăţii, realizat în anul 1756 la Viena

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentul din Piaţa Libertăţii din Timişoara
Monumentul din Piaţa Libertăţii din Timişoara

În cadrul proiectului de reabilitare a zonei istorice Cetate, a fost realizată şi restaurarea statuii din Piaţa Libertăţii.

Acţiunea de restaurare a început în 25 mai 2015, iar în zilele următoare va avea loc recepţia lucrării. Ultima acţiune de restaurare a fost în 1999-2000 şi a fost realizată de Ion Oprescu, restaurator în piatră, cel care a realizat şi acum lucrările de refacere. 

Costul total al documentaţiilor şi execuţiei a fost de 105.575 lei, sursa finanţării fiind bugetul local.

Monumentul din Piaţa Libertăţii a fost comandat în anul 1753 la Viena de către Congregaţia Sfântului Nepomuk şi a Sfintei Fecioare Maria, care dorea o statuie în memoria patronului catolicismului din Banat, în faţa Primăriei vechi din Piaţa Libertăţii (fosta Piaţa Prinţ Eugen).

Aceasta a fost un semn de mulţumire pentru sfârşitul epidemiei de ciumă. 

Statuia a luat locul celui mai vechi monument de for public din Timişoara -
 Statuia Sf.Nepomuk care a fost restaurată în 2014 şi repusă în faţa Bisericii Millenium din Piaţa Traian.

Monumentul din Piaţa Libertăţii din Timişoara


 

Monumentul a fost executat la Viena de către sculptorii F. Blimm şi E. Wasserburger şi este una dintre compoziţiile sculpturale remarcabile, realizate în manieră barocă şi păstrate peste timp în oraşul nostru. A costat la vremea aceea 1.189 de florini. 

Statuia rămâne în faţa Primăriei până în 1852, când la porunca împăratului Francisc Iosif I, în piaţă se va ridica obeliscul Victoriei. Sfântul Nepomuk ajunge în Piaţa Marshal Foch, în faţa Porţii Transilvania (în faţa actualui centru comercial Bega).

A putut reveni în Piaţa Libertăţii în 1968, înainte să înceapă construcţia Hotelului Continental, iar Obleiscul Victoriei a fost mutat în cimitirul din Calea Lipovei. 

Pe o latură din cele trei este o scenă în care episcopul Nepomuk primeşte mărturisirea împărătesei, pe a doua e Sf. Nepomuk alături de împăratului Venceslav, iar pe a treia latură e aruncarea lui Nepomuk de pe podul din Praga în Moldau.

Deasupra acestor scene, sunt statuile în mărime naturală ale sfinţilor Carol de Borromeo, Sebastian şi Rochus. În partea de sus a statuii e chipul Fecioarei Maria, în mărime naturală, cu o cunună de stele în jurul capului. 

Citeşte şi:
 

FOTO Cel mai vechi monument din Timişoara străluceşte din nou. Statuia Sf. Nepomuk a fost amplasată în faţa Bisericii Millenium

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite