Pățania ciudată a unor francezi care au parcat autorulota lângă o biserică dintr-un sat românesc

0
Publicat:

O femeie din Ictar Budinț, județul Timiș, s-a judecat cu Poliția după ce a fost amendată cu 2.000 de lei pentru că a apelat numărul de urgență nejustificat. Femeia a fost amendată pentru că a sunat la 112 să reclame că o autorulotă cu numere străine a parcat lângă biserică și „este posibil să fie hoţi care pot fura din biserică”.

Biserica din Ictar Budinț, unde a fost parcată autorulota francezilor FOTO Google Maps
Biserica din Ictar Budinț, unde a fost parcată autorulota francezilor FOTO Google Maps

Printr-un proces deschis la Judecătoria Lugoj, o femeie din satul Ictar Budinț, județul Timiș, a dat în judecată IPJ Timiș, cerând anularea unei amenzi de 2.000 de lei aplicate pentru apelarea nejustificată a numărului de urgență 112.

În proces, femeia a arătat că în data de 10 aprilie 2023 a fost la biserica din sat pentru a face curățenie împreună cu mai mulți enoriași. La plecare, „a observat o autorulotă cu numere străine staţionată în apropierea bisericii, iar pentru că era o oră târzie, fiind întuneric afară şi neobişnuit ca astfel de autovehicul să fie staţionat în acel loc”, a hotărât, împreună cu ceilalţi enoriaşi, să anunţe autorităţile competente.

În momentul în care a sunat la 112, femeia a anunțat că în apropierea lăcașului de cult este o autourulotă cu numere străine și „este posibil să fie hoţi care pot fura din biserică”. La fața locului a fost trimis un echipaj de Poliție, care a constatat că e vorba de o familie turiști francezi care au parcat autorulota lângă biserică „pentru a se odihni, fiind un loc luminat şi sigur”.

În urma acestei situații, femeia care a sunat la 112 a fost amendată cu 2.000 de lei pentru apelarea nejustificată a numărului de urgență 112.

„Prin prisma celor relatate şi raportat la faptul că a apelat de teamă serviciul de urgenţă şi nu pentru a alerta în mod fals agenţii de poliţie, a apreciat că atitudinea organelor de poliţie şi sancţiunea vădit disproporţionată care i-a fost aplicată, au un efect descurajant cu privire la responsabilitatea civică şi la sesizarea autorităţilor ori de câte ori s-ar produce situaţii de maximă urgenţă a căror combatere necesită reacţii ferme”, a arătat avocatul femeii în proces.

Judecătoria Lugoj a dispus transformarea amenzii în avertisment, considerând că „sancţiunea amenzii, în cuantumul aplicat este excesivă”.

„Se reţine că fapta petentei a fost spontană, având în vedere dinamica incidentului și faptul că s-a recurs la încunoştinţarea autorităţilor în urma consultării cu celelalte persoane. Din declaraţia martorei  dată în faţa instanţei a reieşit faptul că, în acea zi, în timp ce afla împreună cu petenta în incinta bisericii, au venit nişte enoriaşe înăuntru şi le-au spus să sune la poliţie întrucât afară se află o rulotă cu numere străine. Martora a mai declarat că tot cu acea ocazie persoanele erau agitate de prezenţa autorulotei, întrucât în trecut auziseră de un incident în care a fost incendiată o biserică”, se arată în sentința Judecătoriei Lugoj, care nu este definitivă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite