Mâncarea știută de puține gospodine și cerută insistent de turiștii care ajung în Ținutul Buzăului. „E senzațională!” VIDEO
0Ciorba de babic începe să pătrundă în meniul mai multor pensiuni din zona Vulcanilor Noroioși, ca răspuns la avalanșa de aprecieri venite de la turiști care au apucat să o guste în gospodăriile localnicilor. Savoarea unică a borșului este dată de picantele cuburi din carne cu pastă de ardei.
Ciorba de babic este de mai multă vreme în oferta unei cunoscute pensiuni din localitatea buzoiană Berca, unde turiștii sunt cazați în căsuțe din lut precum cele din legendele cu spiriduși. Ca-n povești este și mâncarea servită clienților din acest complex turistic, bazată pe bunătăți tradiționale din zona Buzăului, cum sunt cârnații de Pleșcoi și babicul de Buzău.
„Am introdus ciorba de babic în meniu pentru că am primit un feedback pozitiv din partea turiștilor. Cei care vin vor să încerce produse autentice, tradiționale, din zona aceasta a Buzăului, pentru că după cum știți suntem în Berca, lângă Pleșcoi”, declară Nicoleta Marin, proprietara pensiunii din Berca.
Borșul din această afumătură are o savoarare deosebită, care cucerește imediat. Babicul, un salam crud-uscat și afumat, are la bază rețete vechi și mici secrete care îl scot din rândul banalelor produse de carmangerie.
„Am zis să încercăm renumitul babic și renumita ciorbă de babic care într-adevăr este senzațională. Îmi place foarte mult ciorba, îmi place foarte mult babicul. Totul este natural sută la sută. Nu există combinație mai bună”, este părerea lui Alexandru, un turist din București.
Un site culinar internațional a plasat babicul de Buzău în top zece cele mai apreciate salamuri din lume, înaintea unor mezeluri din Croaţia, Germania, Turcia sau Spania.
„Babicul este făcut din carne de porc, carne de vită, ingrediente toate făcute de noi în curte. Contează ardeiul din care producem boiaua dulce, boiaua usturată. Toate au gust, aromă, pentru că sunt preparate în casă”, spune Viorel Filipescu, producător de babic, din Berca.
Ne mutăm în bucătăria pensiunii, unde o găsim pe doamna Mari, gospodină din Berca, în timp ce gătește borșul picant. A preluat rețeta de la soacra ei. Ne spune că sunt foarte puțini buzoienii care știu să prepare ciorba de babic așa cum trebuie.
„Ne trebuie ceapă, morcov, țelină, cartof, orez, suc de roșii și nelipsitul babic și șunca de Buzău. La o ciorbă care să ajungă pentru zece porții punem un baton de babic”, ne explică Maricica Filipescu, gospodină din zonă.
Mai întâi se pun la fiert legumele tocate mărunt, apoi se adaugă babicul tăiat în cubulețe mici, după care în cratiță îi vine rândul unui ingredient la fel de important ca babicul.
„Îi dă o grăsime și un gust deosebit șunca afumată. După ce dă de câteva ori în clocot, adăugăm și șunca. Vă închipuiți ce culoare, ce consistență, ce arome capătă de afumătură și mai ales de la babicul iute”, spune gospodina din Berca.
Ciorba de babic este acrită la final cu borș din tărâțe și îmbogățită cu aroma frunzelor de leuștean. Este servită, de preferat, în castroane din ceramică, pentru ca preparatul să se păstreze fierbinte cât mai mult timp.