Paradă militară de 1 Decembrie în fața Catedralei Mitropolitane, la Timișoara. Premieră pentru orașul Revoluției FOTO VIDEO

0
Publicat:

După doi ani de pandemie, timișorenii au avut din nou o paradă militară cu ocazia Zilei Naționale a României. Sute de oameni au venit să vadă defilarea forțelor de apărare și de ordine.

Noul Iveco al Armatei Române la parada de la Timișoara FOTO Ștefan Both
Noul Iveco al Armatei Române la parada de la Timișoara FOTO Ștefan Both

Cel mai aşteptat moment de 1 Decembrie, în special în rândul celor mici, a fost parada forţele militare şi de ordine. După doi ani de pandemie, timișorenii au avut din nou o paradă militară cu ocazia Zilei Naționale a României. Sute de oameni au venit să vadă defilarea militarilor, polițiștilor, jandarmilor, pompierilor, a celor de la Penitenciar sau de la Serviciul Român de Informații.

Parada militară de la Timișoara FOTO Ștefan Both
Parada militară de la Timișoara FOTO Ștefan Both

Primii care şi-au făcut apariţia au fost militarii Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere „Decebal”, care au defilat cu drapelul de luptă, îmbrăcați în echipament de luptă și armamentul din dotare.

Parada militară de la Timișoara FOTO Ștefan Both
Parada militară de la Timișoara FOTO Ștefan Both

Au putut fi văzute camioane militare şi autospeciale de luptă, în timp ce pe cer au survolat două elicoprele IAR-330 Puma M ale Escadrilei 712 Giarmata.

Manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie de la Timişoara au început dimineața devreme, la Cimitirul Eroilor, cu depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori. Ceremonia ar fi trebuit să aibă loc în Parcul Scudier, însă prefectul Mihai Ritivoiu a decis ca în acest an să schimbe locul ceremoniei din 1 Decembrie, pe motiv că monumentul din parc, amenajat în anii '60, s-a numit inițial “Statuia ostaşului sovietic”.

Parada militară de la Timișoara FOTO Ștefan Both
Parada militară de la Timișoara FOTO Ștefan Both

Programul a continuat cu Slujba De Te Deum ținută de mitropolitul Ioan Selejan în Catedrală.

Slujba din Catedrală FOTO Ștefan Both
Slujba din Catedrală FOTO Ștefan Both

În premieră, discursurile oficiale nu au mai avut loc la Prefectură, ci în fața Catedralei Mitropolitane.

Ceremonia a fost deschisă de prefectul Mihai Ritivoiu, care a citit mesajul premierului Nicolae Ciucă cu ocazia Zilei Naționale a României. A urmat Virgil Niculescu, comandantul Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere „Decebal”, care a dat citire mesajului ministrului Apărării Naționale. Apoi a luat cuvântul europarlamentarul Maria Grapini.

Mihai Ritivoiu, prefectul de Timiș FOTO Ștefan Both
Mihai Ritivoiu, prefectul de Timiș FOTO Ștefan Both

Dominic Fritz, primarul Timișoarei a făcut a făcut un pod între ceea ce s-a întâmplat în 1918 și anul 2023, când Timișoara va deveni Capitală Culturală Europeană.

Ce a făcut generația de atunci, această mare unire, este de fapt o misiune pe care fiecare generație de români trebuie să o îndeplinească, din nou și din nou. Să fim mai uniți, să dezvoltăm o viziune comună pentru viitorul acestei țări. Atunci s-au unit mai multe provincii și fiecare a fost diferită, avea un specific, exista și atunci o diversiate mare în România. Și totuși au găsit o istorie comună, o limbă comună și au descoperit împreună un viitor comun“, a spus Dominic Fritz.

Primarul german al Timișoarei a arătat că un respect pentru diversitatea care există în România și în același timp o conștiință pentru ce avem cu toții în comun reprezintă sunt motorul dezvoltării României.

„Și niciunde nu se știe asta mai bine decât la Timișoara. România unită de azi este de fapt o parte unei uniuni și mai mari, Uniunea Europeană, și acolo suntem țări diferite, limbi, tradiții și istorii diferite. Dar descoperim că avem mult mai multe lucruri în comun. Noi, ca timișoreni, avem în această Europă, din nou un rol aparte, în 2023 vom fi Capitală Culturală Europeană. Noi vm fi motorul de dezvoltare culturală a Europei și vom duce mai departe acest mesaj care a răsunat în 1918, ca atunci când ne respectăm reciproc, când acceptăm că suntem diferiți, avem un viitorul mult mai puternic și prospec decât dacă fiecare rămâne singur”, a mai spus Dominic Fritz.

Dominic Fritz, primarul din Timișoara FOTO Ștefan Both
Dominic Fritz, primarul din Timișoara FOTO Ștefan Both

În lipsa lui Alin Nica, președintele CJ Timiș, plecat la Bruxelles, a vorbit vicepreședintele Cristian Moș.

România își sărbătorește ziua într-o plină criză. La granițele țării noastre se duce un război tot mai greu (...). Dar iată că ne-am adunat aici, pentru că am ales speranța în locul fricii, am ales unitatea în locul conflictului, de a fi mândri de națiunea noastră trebuie să înțegem că această măreție nu este un dar. Călătoria noastră, a românilor, nu a fost niciodată una cu scurtătură. Nu a fost pentru cei care preferă petrecerea timpului liber în detrimentul muncii. Ci de cei care își asumă riscuri, cei care fac lucrurile să se miște zi de zi, cei ambițioși și cei muncitori (...). Alexandru Vlahuță spunea: <Într-o țară atât de frumoasă, cu un trecut așa de glorios, în mijlocul unui popor atât de deștept, cum să nu fie o adevărată religie iubirea de patrie și cum să nu-ți ridici fruntea?> Eu sunt mândru că sunt român și sunt convins că orice provocări ne așteaptă, împreună vom reuși să facem față”, a transmis Cristian Moș.

Parada militară de la Timișoara FOTO Ștefan Both
Parada militară de la Timișoara FOTO Ștefan Both

Evenimente dedicate Zilei Naționale vor continua la Timișoara. De la ora 17.30, va avea loc o ceremonie militară de retragere cu torțe, pe traseul: Monument Virgil Economu, (Piața Petru Maior) – Calea Lugojului – Bulevardul Take Ionescu – Piața Unirii – Piața Libertății

De la ora 18.00, pe scena din Piața Libertății vor urca Ansamblul Timișul, Amalia Gaiță și trupa Voltaj.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite