Monica Lovinescu, omagiată la Timișoara. „Era o stâncă, nu s-a mișcat de la principiile ei, a spus adevărul gol-goluț“ VIDEO

0
Publicat:

Compania Națională Poșta Română a lansat o colecție unică a 100 de cărți poștale și 100 de NFT-uri cu figuri ale românilor care au opus rezistență regimului comunist. Colecția a fost lansată, luni, 20 noiembrie 2023, și la Opera Română din Timișoara.

Monica Lovinescu la Paris FOTO Gerard Cohen/Wikimedia
Monica Lovinescu la Paris FOTO Gerard Cohen/Wikimedia

Poșta Română a scos la lumină cu ajutorul partenerilor de la Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) o sută de eroi, cei mai mulți necunoscuți, oameni simpli, muncitori, agricultori, strungari sau paznici, care în epoca Ceaușescu au avut curajul și demnitatea de a scrie și de a difuza manifeste, în încercarea de a stârni greve sau revoluții care să schimbe regimul.

Tema abordată astăzi, rezistența anticomunistă, lupta anticomunistă, este o temă care nu e doar din istorie. Este despre ceea ce copiii noștri trebuie să învețe în fiecare zi. Societatea românească actuală are nevoie de aceste modele. Nu se învață suficient despre aceast subiect, trebuie să spunem că din păcate anumite lucruri încep să se uite, dar cred că asta este și un lucru bun. Pentru că de acum încolo istoricii vor putea analiza fără ură și fără părtinire tot ce s-a întâmplat în această jumătate de secol negru din istoria României”, a spus subprefectul de Timiș Sorin Ionescu.

Sorin Ionescu FOTO Ștefan Both
Sorin Ionescu FOTO Ștefan Both

„O voce pe care o ascultam cu drag"

Astfel, 92 de figuri aparțin unor disidenți necunoscuți până acum publicului și alcătuiesc colecția de cărți poștale „Eroi anonimi“. Restul de opt reprezintă personalități marcante anticomuniste. Printre ele și Monica Lovinescu (19 noiembrie 1923 - 20 aprilie 2008), fiica scriitorului Eugen Lovinescu.

Monica Lovinescu este vocea pe care o ascultam cu drag, ascultam Radio Europa Liberă, în special Monica Lovinescu, Virgil Ierunca. Eram întotdeauna cu urechile lipite de difuzor, teama era, totuși, mare, nu prea aveai curaj să asculți, te gândeai că te aude vecinul. Este istoria recentă care trebuie cunoscută”, a spus Cornelia Fiat, președintele Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan. 

Cărți poștale FOTO Ștefan Both
Cărți poștale FOTO Ștefan Both

„Am descoperit un lucru care m-a șocat"

Scriitorul și profesorul timișorean Marcel Tolcea a cunoscut-o pe Monica Lovinescu, în 1993, la Paris.

La Paris l-am cunoscut foarte bine pe scriitorul Paul Barbăneagră și m-a întrebat unde vreau să ajung. I-am spus că vreau să ajung la cenanclul unde a citit Mircea Eliade și vreau să mă duc la <Monici>. Asta era parola. Am descoperit un lucru care m-a șocat. Era în 1993, iar casa lor era încă supravegheat de serviciile speciale franceze, pentru că, așa cum probabil știți, Monica Lovinescu, după ce l-a apărat pe Paul Goma, în 1977, a fost la un milimetru de a muri, pentru că Ceaușescu personal a angajat un terorist palestinian, să o ucidă. Oare de ce se temea Ceaușescu atât de tare? Era o biată femeie, mărunțică. Răspunsul este pentru că de fapt ea era o stâncă care nu s-a mișcat un milimetru de la principiile ei, a spus adevărul gol-goluț până la capăt. Nu a iertat niciun ticălos care mânca rahat”, a spus și scriitorul Marcel Tolcea.

El a amintit astfel de tentativa de asasinat de la Paris căreia Monica Lovinescu i-a supraviețuit cu ajutorul unui trecător, un francez care, întâmplător, era chiar funcționar la poștă. 

Poșta Română a lansat o nouă colecție FOTO Ștefan Both
Poșta Română a lansat o nouă colecție FOTO Ștefan Both

„Încercăm să facem aceste evenimente pentru a informa tinerii"

Campania este inspirată de anul Centenar Monica Lovinescu - 2023, care își propune să îi omagieze și să îi promoveze pe românii care au îndrăznit să sfideze regimul comunist și să lupte pentru drepturile și convingerile lor.

Compania Națională Poșta Română serbează Cenenarul Monica Lovinescu, o sută de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu, printr-o campanie de conștientizare și informare a tinerilor despe ce a înseamnat comunismul în România și lupta împotriva comunismului. Încercăm să facem aceste evenimente pentru a informa tinerii despre impactul negativ pe care l-a avut comunismul asupra României, despre cum se comunica atunci, indiferent de clasa socială, oamenii erau revoltați și ascultau tot timpul știrile la Europa Liberă”, a spus Adrian Lulciuc, directorul regionalei Poșta Română Timișoara.

Adrian Lulciuc, directorul Poșta Română Timișoara FOTO Ștefan Both
Adrian Lulciuc, directorul Poșta Română Timișoara FOTO Ștefan Both

Cărțile poștale cu cele opt personalități binecunoscute publicului - Monica Lovinescu, Ecaterina Bălăcioiu, Virgil Ierunca, Dinu Pillat, Adriana Georgescu, Annie Bentoiu, Elisabeta Rizea și Anița Nandriș-Cudla - vor putea fi cumpărate din oficiile poștale, cât de curând, și alcătuiesc colecția de cărți poștale „Chipuri ale Rezistenței“.

Cărți poștale FOTO Ștefan Both
Cărți poștale FOTO Ștefan Both

Restul cărților poștale din colecție vor fi puse în circulație gratuit, în toată țara, în cadrul sesiunilor naționale de informare și conștientizare a valorilor românești derulate prin campania națională „Demnitate și curaj”. Colecția de cărți poștale este completată de broșura „Securitatea și secretul corespondenței”, editată de Compania Națională Poșta Română, care vorbește despre rolul Poștei în istoria României. 

Cărți poștale FOTO Ștefan Both
Cărți poștale FOTO Ștefan Both
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite