Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, despre Naşterea Mântuitorului Isus Hristos: „Crăciunul ar trebui să însemne o privire în Sus“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ÎPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului FOTO Ş.Borh
ÎPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului FOTO Ş.Borh

În Ajunul Crăciunului, mulţi români se află cuprinşi de febra cumpărăturilor, în cele mai multe bucătării se pregătiri intense pentru masa de sărbători. „Adevărul“ l-a întrebat pe Înaltpreasfinţitul Ioan, mitropolitul Banatului, la ce ne îndeamnă să stăruim în această perioadă.

În ziua de Ajun se fac ultimele pregătiri pentru una dintre cele mai importante sărbători creştine: Naşterea Mântuitorului Isus Hristos. 

Chiar dacă acum se poate cumpăra orice din comerţ, încă sunt bucătării unde miroase tare bine de la prăjiturile ce se coc în cuptor. Bradul e deja la locul lui, mai rămâne să ajungă sub el şi cadourile. Cam aşa se simte spiritul Crăciunului în multe dintre familiile bănăţenilor. 

Dar dincolo de cadouri, dincolo de mesele îmbelşugate, Crăciunul ar trebuie să însemne însă mult mai mult. „Adevărul“ l-a întrebat pe Înaltpreasfinţitul Ioan, mitropolitul Banatului, la ce ne îndeamnă să stăruim în această perioadă. 

Comercialul îmbracă mulţi “moşi”

“Crăciunul ar trebui să însemne o privire în Sus, cum că fiul lui Dumnezeu a venit în lume, că s-a întrupat din Fecioara Maria, şi că a adus cu totul şi cu totul altă învăţătură. 

Mântuitorul ne spune că toţi suntem egali în faţa lui Dumnezeu. 

Gândiţi-vă, a venit Hristos şi a spus că şi sclavul, şi stăpânul de sclav, şi împăratul sunt egali, iar Dumnezeu îi iubeşte la fel. Aşa că eu le-aş spune şi le-aş recomanda credincioşilor noştri ca în această sărbătoare, mai întâi să-i aducem slavă lui Dumnezeu, pentru tot ce a făcut pentru noi, să ne rugăm să nu ne părăsească şi să-şi petreacă aceste sărbători, pe cât este de posibil, în familiile lor”, arată Ioan al Banatului. 

Marile lanţuri de magazine au grijă să vină cu oferte extrem de tentante, împachetate strălucitor. Este şi momentul lor. Comercialul l-a transformat pe Sfântul Nicolae, patronul spiritual al copiilor sărmani, într-un moş care aduce beţe sau dulciuri, iar în ziua naşterii lui Isus se vorbeşte mai mult de Moş Crăciun.

“Ce să facem? În lumea aceasta comercială, care îmbracă atâţia oameni în moşi…În sfârşit, nu putem chiar să o negăm, pentru că într-un fel împart şi ei bunuri unii la alţii, are în substanţa ei şi o anumită componentă pozitivă. Problema de fond este să ne trezim, să recunoaştem în faţa lui Dumnezeu că Mântuitorul nostru Isus Hristos a venit în lume şi a adus perspectiva veşniciei omului, care până la Hristos credea că viaţa lui se sfârşeşte la doi metri sub pământ”, a spus Ioan Selejan. 

“Copiii nu primeau în pungă euro, ci câteva mere, câteva nuci”

De Crăciun, la sate, copiii încă mai merg la colindat, la neamuri şi vecini. Vestesc naşterea Pruncului Isus cântând “Trei păstori se întâlniră”, “O, ce veste minunată” sau “Steaua sus răsare”. În ultimii ani, însă, tradiţiile sunt tot mai alterate, iar unele dispar de tot. 

“Am avut alte tradiţii, aş putea să spun că erau sfinte. Colindatul copiilor, care nu primeau în pungă euro, ci câteva mere, câteva nuci. Dar ei erau vestitori ai Naşterii Mântuitorului nostru Isus Hristos, pentru că în colinde despre asta se vorbeşte. Aşa că la Bethleem au venit îngerii şi le-au vestit păstorilor că s-a născut Mesia, şi iată că aceşti copii nevinovaţi anunţau şi ei familiile pe uliţele altă dată pline de zăpadă, de Crăciun. Sărbătoarea avea o mai multă trăire spirituală decât materială”, a mai spus mitropolitul Ioan Selejan. 
 

Sărbători cu bucurie şi Crăciun fericit! 


VĂ MAI RECOMANDĂM SĂ CITIŢI:

Mitropolia Banatului vrea să facă un spital în fosta clădire a institutului de proiectări Hidrotim. ÎPS Ioan: „Dorim să facem o casă a sănătăţii“

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, alături de migranţii din Timişoara: „Şi eu i-am găsit pe românii noştri la Roma, casa lor era punga de un leu“

Ioan Selejan, mitropolitul Banatului: „Oamenii nici nu mai vor să audă de COVID. Să le oferim măcar o oază de linişte şi aceasta să fie Sfânta Biserică“

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite