Microbuzele ilegale îşi continuă drumul spre şoselele morţii. Vezi cum fentează legii "micii transportatori"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă Adevărul
Arhivă Adevărul

Tot mai mulţi trasportatori pleacă la drum cu microbuzele încărcate peste măsură, punând în pericol viaţa pasagerilor. Tragedia din Ungaria, în care 14 români şi-au pierdut viaţa, pare să nu fi însemnat nimic pentru cei care fac transporturi de persoane şi care înghesuie în microbuze mai mulţi oameni decât le permite legea.

De acest lucru nu le pasă prea mult nici românilor dornici de a călători la preţ low cost. Aşa se face că, în prezent, nu trece o zi fără ca poliţiştii să nu tragă pe dreapta microbuze care sunt modificate în interior pentru ca numărul persoanelor care au locuri pe scaune să fie mai mare.


În ultima săptămână, atât poliţiştii români, cât şi omologii lor din Ungaria, au început serios o acţiune amplă de control pentru a-i depista pe cei care încalcă legea. În doar câteva zile, trei microbuze special amenajate pentru opt persoane plus şoferul au fost găsite cu mari nereguli. Şoferii au modificat legea după bunul lor plac, iar poliţiştii au găsit înghesuite în microbuze chiar şi 14 persoane. Cel mai recent caz a fost descoperit pe Drumul Naţional 7.


Şofer amendat


În cadrul unei acţiuni organizate, poliţiştii au tras pe dreapta un microbuz înmatriculat în Bulgaria prevăzut cu opt scaune plus şofer, dar în interior au fost descoperiţi 12 pasageri. „Microbuzul era condus de un şofer bulgar care transporta 12 persoane pe ruta Polonia-Varna. În urma verificărilor, s-a stabilit că şoferul nu avea acte legale privind transportul de persoane“, a declarat Ovidiu Liber, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei Arad. În aceste condiţii, şoferul a fost sancţionat pentru faptul că avea mai multe persoane decât limita prevăzută de lege, dar şi pentru faptul că a condus peste 12 ore fără oprire. S-a ales şi cu o amendă usturătoare de 20.000 de lei, iar dreptul de utilizare a maşinii a fost suspendat pentru următoarele şase luni.


Deşi se arată nemulţumiţi de tragediile care se petrec pentru că unii dintre ei nu respectă regulile prevăzute de lege, transportatorii arădeni ridică din umeri în faţa celor descoperite de poliţişti. „Nu putem să controlăm noi pe colegii noştri. E foarte bine că poliţiştii au început aceste controale aspre, iar cei care nu respectă legea să fie sancţionaţi. Măcar nu suntem băgaţi toţi în aceeaşi oală“, a declarat Mircea Cortescu, un transportator arădean. Controale se fac şi pe teritoriul maghiar.
Dincolo de graniţă, poliţiştii maghiari şi inspectorii autorităţii rutiere ungare opresc toţi şoferii de TIR şi de microbuze. Aceştia verifică dacă licenţa de transport este valabilă, dacă sunt respectaţi timpii de odihnă şi dacă şoferii nu modifică tahografele.

E foarte bine că poliţiştii au început aceste controale aspre. Cei care nu respectă legea să fie sancţionaţi.
Mircea Cortescu, transportator

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite