Medic ginecolog condamnat pentru lipsă de fermitate în refuzarea unei șpăgi: „Vezi-ți de treabă, că nu trebuie”

0
Publicat:

Un medic ginecolog de la Spitalul Municipal din Lugoj, județul Timiș, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită după ce a acceptat 300 de lei de la o pacientă. Medicul i-a spus femeii că „nu trebuie”, dar a fost găsit cu banii asupra sa.

Medicul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare FOTO Arhivă
Medicul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare FOTO Arhivă

Flaviu Ioan Bodnar, un medic ginecolog din Lugoj, județul Timiș, a fost condamnat în primă instanță (sentința nu este definitivă) la trei ani de închisoare cu suspendare pentru că a primit 300 de lei de la o pacientă.

Sentința Tribunalului Timiș arată că în luna aprilie 2020, „constatând că nu este ceva în regulă cu ea”, o femeie s-a dus la spital, fiind consultată de medicul ginecolog. Femeia a aflat că e însărcinată și l-ar fi întrebat pe medic „cât costă”, iar acesta ar fi spus „cât vrea”. Astfel, pacienta i-a oferit medicului 100 de lei, obsevând că e „ușor nemulțumit”.

S-a întors cu mai mulți bani și cu Poliția

În martie 2021, după ce a născut, femeia a mers din nou la medicul ginecolog pentru un consult. Știind că „la naștere nu i-a dat niciun folos necuvenit cu titlu de mită și conștientizând faptul că la primul consult medical după remiterea sumei de 100 lei inculpatul a părut ușor nemulțumit”, pacienta a pregătit 300 de lei. Înainte de a merge la medic, a depus, însă, și un denunț, iar polițiștii i-au organizat medicului un flagrant.

Din înregistrările de la dosar se poate vedea cum pacienta îi spune medicului: „Uitați, 300 de lei că data trecută m-am simțit tare prost”. „Stai, mă, liniștită! Vezi-ți de treabă, că nu trebuie. Nu te condiționează nimeni”, îi spune medicul femeii. Totuși, înainte de a ieși, femeia îi lasă medicului plicul cu bani. La scurt timp, în cabinet au intrat polițiștii care l-au prins pe medic în flagrant, cu banii asupra lui.

Medicul a spus că a primit un plic, pe care l-a scos din buzunarul halatului, susținând că el „nu a solicitat vreo sumă de bani de la aceasta, dar că nu a refuzat primirea acestuia”.  „Eu nu am apucat să fac nici un demers în vederea restituirii acesteia (sumei de bani) pentru că imediat după ieșirea doamnei din cabinet au intrat anchetatorii”, a declarat, la proces, medicul care s-a apărat spunând că totul a fost o provocare.

De ce a fost condamnat medicul

Motivarea sentinței de condamnare a medicului Bodnar, publicată pe portalul rejust.ro, arată că pentru primirea sumei de 100 de lei, „nu au fost administrate probe care să convingă instanța, mai presus de orice îndoială rezonabilă, că fapta există”, însă cu privire la primirea sumei de 300 de lei „instanţa reţine, fără dubiu, aceea că inculpatul se face vinovat de infracţiunea de luare de mită”.

„Comportamentul inculpatului nu este de natură să facă onoare profesiei sale și este în mod vizibil contrar jurământului pe care acesta l-a depus odată cu dobândirea calității de medic, indiferent de calităţile sale avute şi de pacienţii mulţumiţi de serviciile medicale prestate de acesta, conform înscrisurilor depuse la dosarul cauzei. Poziția procesuală adoptată de inculpat în cauză de negare a vinovăției sale în comiterea faptei reținute în sarcina sa, este subiectivă, adoptată în scopul sustragerii de la răspunderea penală și nu are nici un suport probatoriu în cauză”, se mai arată în sentința Tribunalului Timiș, care nu este definitivă.

Tribunalul Timiș i-a interzis medicului să profeseze o până când pedeapsa este considerată executată. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite