Liceeni de Pedagogic, premiați la robotică în SUA. Copiii s-au clasat pe podium la un concurs internațional din Chicago FOTO VIDEO

0
Publicat:

Echipa CSH de la Colegiul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara a ocupat locul doi la Chicago Robotics 2023, o importantă competiție de robotică din America. 

Echipa de robotică de la Pedagogic și fizicianul Cristian Presură FOTO Ștefan Both
Echipa de robotică de la Pedagogic și fizicianul Cristian Presură FOTO Ștefan Both

Echipa de robotică CSH de la Colegiul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara a ocupat locul doi la Chicago Robotics 2023, o importantă competiție de robotică din America. Tinerii au avut în America zece meciuri de calificări, au trecut și de semifinală, iar în ultimul act, făcând alianță cu alte două echipe americane, au terminat pe locul secund. 

Avem acum un premiu internațional, e o realizare foarte mare, va rămâne în istoria echipei CSH și a colegiului. Am fost singura echipă din România care a ajuns așa departe. În finală am jucat în alianță cu anumite echipe americane contra altor echipe din America. Această competiție nu e așa simplu de înțeles. O echipă are două departamente: tehnic -care face robotul, și non tehnic, care participă la strângere de fonduri, marketing, PR. Cu toții formăm o echipă, pentru că sunt premii și pentru tehnic, și pentru non tehnic. Nouă, celor care am terminat clasa a XII-a, ne pare rău că plecăm din echipă, am ajuns să petrecem atât de mult la robotică încât nu mai ajungeam nici acasă”, a declarat Alina Roșoga, liderul echipei CSH, admisă la Facultatea de Informatică a Universității de Vest din Timișoara. 

Alina Roșoga FOTO Ștefan Both
Alina Roșoga FOTO Ștefan Both

Experiență inedită în America

Au fost opt zile de neuitat pentru elevi, la Chicago, din care două au fost rezervate concursului, celelalte pentru a face turism. 

A fost o oportunitate să vedem cum e America. E grozavă. E total diferită. Oamenii sunt prietenoși, calzi, nu găseai pe nimeni morocănos sau încruntat. Chiar și în magazine. Am văzut cea mai înaltă clădire din Chicago, ne-am plimbat cu barca pe râu, am văzut Muzeul de Știință și Industrie, asta fost cu adevărat interesant, am mai văzut planetariumul, aqvarii”, a mai spus Alina Roșoga. 

Andrei Vițan, care, de asemenea, a intrat la Facultatea de Informatică a Universitatea de Vest, a explicat cum s-a desfășurat competiția de robotică. 

Eu sunt driver (conducător de vehicul - n.r.) și am avut ocazia să duc robotul, au fost multe emoții. Am ajuns la un alt nivel cu acest robot. În fiecare an, această competiție are o altă temă. În acest an trebuiau stocate anumite conuri de pe teren și așezarea lor pe niște bețe verticale de diferite înălțimi. E o lume complet diferită în America, totul e mult mai mare, clădirile, mașinile, drumurile. Mi-a plăcut foarte mult, e o țară care merită văzută”, a declarat Andrei Vițan. 

Andrei Vița FOTO Ștefan Both
Andrei Vița FOTO Ștefan Both

Întâlnire cu Cristian Presură

Elevii s-au întâlnit pe Aeroportul Timișoara și cu fizicianul Cristian Presură, unul dintre cei mai cunoscuți promotori ai științei în rândul tinerilor. 

„Robotica e o poartă de intrare către tehnologie. Adevărul e că nu prea folosim robotică la noi acasă, e clar că în fabrici e foarte multă robotică. Pe tineri îi fascinează foarte mult această combinație între hardware și software. E ca un fel de puzzle pe care trebuie să-l rezolve. Mai întâi trebuie să construiești robotul, apoi să-l programezi încât să facă lucrurile cerute. Ceea ce se întâmplă e că avem un sistem educațional care reușește să scoată elite, în anumite zone. Iar asta e bine”, a declarat Cristian Presură. 

Cristian Presură și echipa de robotică FOTO Ștefan Both
Cristian Presură și echipa de robotică FOTO Ștefan Both

Copii harnici și pasionați

Membrii echipei de robotică au preferat să lucreze, în timp ce alți copii erau deja în vacanță. Acum au cules roadele.  

Sunt niște copii extrem de inimoși și dornici să concureze. Robotica nu este o disciplină care se face la școală. E ceva care se face extrașcolar, cu atât mai mult ei au muncit în plus față de alți elevi de vârsta lor. Au ajuns la o competiție cu 30 de echipe, de pe trei continente: Europa, America și Africa. Nu e puțin lucru să ajungi pe locul doi la această competiție”, a declarat Tatiana Munteanu, directoarea Colegiului „Carmen Sylva”

Echipa de robotică de la Pedagogic FOTO Ștefan Both
Echipa de robotică de la Pedagogic FOTO Ștefan Both

La întoarcerea acasă, elevii au fost întâmpinați pe Aeroportul Timișoara și de inspectorul general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Timiș, Cosmin Hogea. 

Este o consacrare a muncii profesorilor alături de acești elevi minunați. Este încă o valorificare a copiilor pe care îi avem în învățământ. Nu este primul premiu care se câștigă în robotică, este o tradiție ca județul Timiș să câștige an de an câte un concurs internațional de robotică. Ne bucurăm, suntem alături de ei și încercăm să îi ajutăm cu ce se poate. Vor fi premiați. De obicei, în septembrie facem premierea tuturor olimpicilor și pe lângă premiile care se ocupă de Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Timiș premiază excelența”, a declarat Cosmin Hogea. 

Echipa de robotică de la Pedagogic FOTO Ștefan Both
Echipa de robotică de la Pedagogic FOTO Ștefan Both
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite